Glas Hrvatske

08:22 / 31.03.2018.

Autor: Tomislav Šikić

Upisne kvote za hrvatske manjine i iseljeništvo

Sveučilište u Zagrebu (Foto: HRT)

Sveučilište u Zagrebu (Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Senat Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Odluke o upisnim kvotama za upis studenata u 1. godinu studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. donio je posebnu upisnu kvotu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Odluka se odnosi na upis studenata u 1. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija. 

Posebna kvota od 217 mjesta odnosi se na dvije kategorije definirane Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske: na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj) te na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Donošenjem posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispunjen je jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu kojim se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva, stoji u priopćenju Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!