Glas Hrvatske

13:42 / 03.01.2018.

Autor: Jasminka Perić

Umro veliki prijatelj Hrvatske

Foto: Požeška biskupija

Foto: Požeška biskupija

Foto: - / -

Prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giulio Einaudi umro je u bolnici Santa Croce u Caneu, u 89. godini života.

Bio je veliki prijatelj naše Domovine i pridonio afirmaciji mlade, netom priznate države.

Više od pola stoljeća proveo je u diplomatskoj službi Svete Stolice, a u Hrvatskoj punih 11 godina. Za prvog nuncija u Republici Hrvatskoj imenovan je 29. veljače 1992. a svečana primopredaja vjerodajnica predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu upriličena je 11. svibnja iste godine. U Zagreb je stigao neposredno nakon što je Sveta Stolica priznala Hrvatsku, 13. svibnja 1992. godine, na Gospu Fatimsku, kada je apostolskom nunciju u zagrebačkoj prvostolnici dobrodošlicu izrazio kardinal Franjo Kuharić.

Mons. Giulio Einaudi rodio se 11. veljače 1928. u Riju u Italiji u zemljoradničkoj obitelji. 1. kolovoza 1960. godine stupa u diplomatsku službu Svete Stolice. Dana 2. siječnja 1977. u Saluzzu je zaređen za biskupa. Od 1960. do 1965. obavlja službu tajnika nuncijature u Tajlandu, Maleziji i Singapuru, sa sjedištem u Bangkoku. Zatim je u diplomatskoj službi u SAD-u a potom u Ruandi i Burundiju.

Od 1974. do 1976. bio je savjetnik nuncijature u Portugalu, sa sjedištem u Lisabonu, a od 1980. apostolski nuncij u Pakistanu i vizitator u Afganistanu. Slijede službe apostolskog nuncija u Kubi (1980.-1988.), Čileu (1988.-1998.) te u Hrvatskoj od 1992. do 2003., sa sjedištem u Zagrebu.

Prigodom smrti mons. Giulia Einaudija požeški biskup mons. Antun Škvorčević uputio je svim župama Požeške biskupije Pismo u kojem podsjeća kako je mons. Einaudi Hrvatsku  rado nazivao 'plemenitom zemljom'. U tom je svojstvu svojim brojnim aktivnostima dao veliki doprinos međunarodnoj afirmaciji mlade hrvatske države, napose organiziranjem triju pastoralnih pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Pamtimo ga kao vjernog služitelja Crkve koji je rado dolazio i u Slavoniju, upoznavši prostore na kojima se sada prostire Požeška biskupija koja je prije 20 godina uspostavljena njegovom zaslugom. U pripravi njezina osnutka posjetio je Pleternicu prigodom blagdana sv. Nikole, 6. prosinca 1996., svratio se tada i u Požegu, zanimajući se za mogućnost sjedišta nove biskupije. U Apostolskom pismu o utemeljenju Požeške biskupije 'Praeclarum evangelizationis opus' papa Ivan Pavao II. spominje njegove zasluge.

Mons. Giulio Einaudi zaslužan je i za potpisivanje Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Odlazeći iz Zagreba, nuncij Einaudi parafrazirao je psalmista:"Nek' se osuši desnica moja, Hrvatska, ako tebe zaboravim".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!