Glas Hrvatske

11:36 / 04.08.2022.

Autor: David Rey

Umjetnost solidarnosti u Peruu

Rebeca Dorich

Rebeca Dorich

Foto: ustupljena fotografija / Rebeca Dorich

U Limi, Peruu, predstavlja se Festival solarne inspiracije na kojem sudjeluju hrvatske umjetnice i Peruanke hrvatskog podrijetla. Direktorica je peruanska umjetnica Rebeca Dorich. 

- Festival je u svom prvom izdanju okupio "solarno nadahnute" stvaralaštva više od šezdeset sudionika koji su pridonijeli prikazu multikulturalne knjige. Kreatori su u svojim radovima podarili kvalitetu svjetla i topline, svaki sa svojom naslovnicom i prijedlogom za bojanje. Imali smo sretno iskustvo zbog intervencije publike, uz prisustvo lokalnih umjetnika i prijatelja.


Kreacije iz različitih dijelova svijeta predstavljene su na Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Među predstavljenim radovima izdvajamo sudjelovanje umjetnica Dijane Savić, Andree Stanić, Caroline Dorich i Maritze Karadze - ističe Rebeca Dorich, direktorica festivala.

Rebeca Dorich i Maritza Karadza

Rebeca Dorich i Maritza Karadza

Foto: ustupljena fotografija / Rebeca Dorich

Dijana Savić je ekonomistica iz Slavonskog Broda, koja se slikanjem počela baviti prije četiri godine.


- Kao prijedlog bojanja poslala je ilustraciju koju je izradila za bajku spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, koja je iz istog grada. Na njezinom crtežu je veliko sunce i dječak, postolarski šegrt Hlapić, koji traži izgubljene čizme. U njegovoj pustolovini prati ga njegov pas Bundaš i upoznaje djevojku Gitu koja je napustila cirkus.


Ilustracija nas obavija odlomkom sna i milosti, tipičnim za djetinjstvo. To je topao i blistav dar, veličanstven za ovu stranu svijeta gdje smo u zimi. Dakle, Dijana šalje ljetne pozdrave.


Dianina priča: dolazim iz zemlje prelijepog Jadranskog mora, gdje, posebno ljeti, spoj sunca, mora i kamena pruža nezaboravne trenutke opuštanja. U gradu Zadru, gdje čvrsto vjeruju da imaju najljepši zalazak sunca, na obali je izgrađena prekrasna instalacija Pozdrav Suncu. Nikola Tesla rođen je u mojoj zemlji, studirao je i bio fasciniran sunčevom energijom.


Kako sam rođena ljeti na sunčan dan, mislim da je sve obilježilo mene i moju ljubav prema suncu. Za dugih zimskih dane bez sunca, već sam svima dosadila izrazom "Kad sunce izađe". Tako da ovaj festival osjećam kao nešto svoje. Prilika da radim za festival vratila me u sunčane i bezbrižne dane mog djetinjstva. Sretna sam što ovaj festival postoji - naglašava peruanska umjetnica hrvatskog podrijetla.

Dijana Savić - Šegrt Hlapić

Dijana Savić - Šegrt Hlapić

Foto: ustupljena fotografija / Rebeca Dorich

Andrea Stanić renomirana je riječka umjetnica.


- Otkako smo objavili poziv za festival, ona je dijelila naš entuzijazam i napravila seriju od četiri crteža inspirirana suncem. Prvi se odnosi na solsticij. Ona kaže: lijevo je ljetni solsticij koji predstavlja sunce, more, brod. Desno je zimski solsticij, napravljen je u obliku mjeseca. Iznutra je obris zemlje Hrvatske obasjan zvjezdanim nebom. Također s desne strane je priroda predstavljena u stablu.


Imajući u vidu svoju tradiciju, u drugom prijedlogu donosi profesora Baltazara, popularnog lika iz dječje humoristične serije u Hrvatskoj. Na drugom crtežu predstavlja pašku čipku, tradicionalni paški suvenir, izvorno izrađen od konca. I dovršava svoju seriju lulama i leptirima, usko povezanim sa sunčevom svjetlošću.


Andrea je sretna zbog svog sudjelovanja u događaju. Čestita svim umjetnicima na raznolikosti radova koji predstavljaju elemente kulture svakog stvaratelja i osmišljeni su kao privlačne bojanke. Zbog akcije na otvorenom, gledajući ilustracije zajedno, osjeća da smo zajedno stvorili onu zanimljivu bojanku inspiriranu suncem - kaže Rebeca Dorich.

Andrea Stanić - Paška čipka

Andrea Stanić - Paška čipka

Foto: ustupljena fotografija / Rebeca Dorich

Carolina Dorich iz Lime, sestra je direktorice festivala. Ona je pedagoginja, jezikoslovac i likovna umjetnica.


- Carolina priča: kada me Rebeca pozvala da sudjelujem na ovom festivalu, osjetila sam posebnu toplinu u srcu, ludu želju da zagrlim svijet kroz crtež. Prilika koja se ne propušta. Odmah mi je na pamet palo sunce Cuzca, sunce Echeniquea, koje je zanimljivo, ali agresivno.


“Umiješaj se u sliku”, rekla sam sebi, pokušavajući ga učiniti prijateljskijim i razigranijim. Napravila sam mu smiješan osmijeh, njegove bijele oči zamijenila sam suncokretima. I kao da to nije dovoljno, stavila sam zrake u obliku latica suncokreta i tako je izašlo sunce, suncokret iz Perua. Sunce koje, usprkos tome što pokazuje svoje zube da nas brani od svakog zla, smiješi se šaljivom gestom kako bi nas podsjetilo da je spremno sići na Zemlju i pomoći nam u obavljanju svakodnevnih poslova.


Jako sam sretna što sudjelujem i što je moj crtež obišao svijet putem društvenih mreža. Također se nadam da vas moja poruka može potaknuti da krenete naprijed - kaže Rebeca Dorich.

Carolina Dorich - Peruanski suncokret

Carolina Dorich - Peruanski suncokret

Foto: ustupljena fotografija / Rebeca Dorich

Maritza Karadza je peruanska likovna umjetnica, kći Hrvata.


- Studirala je na Visokoj školi likovnih umjetnosti u Peruu, sudjelovala je u radionicama s istaknutim umjetnicima u Limi, kao što su Leonel Velarde, Miguel Ángel Cuadros te u radionici crtanja Cristine Galvez. Zatim je putovala u Francusku kako bi sudjelovala u radionici apstraktnog ekspresionističkog umjetnika Monseura Lardanta.


Njezine izložbe uključuju glumu, ples, glazbu i performanse koji događaj čine životnim iskustvom. Njezin likovni jezik duboko je hranjen proučavanjem civilizacija starog Perua.


Za festival se predstavila crtežom temeljen prema jednoj od svojih novijih slika “Božanstva”, inspiriranom prethispanskom ikonografijom, upravo u kulturi Nasca, jednoj od naših kreativno najplodnijih. Maritza komentira da je ovaj crtež početak života, božanstva su Orke, da je za Nasku Orka bila božanstvo i da je more početak života, kao posteljica, božanska utroba.


Kao umjetnicu zanima je otkrivanje ženske snage. U svoj rad uključuje ženske prikaze Nasca keramike. Tu je i ikonografija Huallamarca, Žena s dugom kosom i na leđima sa zmijama je Djevojka svećenica, koja je iz Nasce, pronađena u Ceremonijalnom centru Cahuachija. Maritza ističe da je solsticij početak i da je slika, kada se učitaju svi ikonografski elementi koji predstavljaju život, solsticij - zaključuje Rebeca Dorich, direktorica Sidere, festivala umjetničkih projekata.

Maritza Karadza - Božanstva

Maritza Karadza - Božanstva

Foto: ustupljena fotografija / Rebeca Dorich

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!