Glas Hrvatske

10:44 / 11.11.2021.

Autor: David Rey

Ujedinjeni u očuvanju hrvatskog identiteta

30 godina slobodne Hrvatske

30 godina slobodne Hrvatske

Foto: Hrvatska udruga Jadran / privatna arhiva

Hrvatska udruga Jadran iz Buenos Airesa provodi različite aktivnosti na održavanju hrvatskog identiteta i zajedništva. Ovogodišnje djelovanje udruge obilježeno je 30. obljetnicom neovisnosti Hrvatske.

- Tijekom 2020. i 2021. cijeli je svijet bio razoren širenjem virusa Covid-19 i njegovim posljedicama. U Argentini je to očito utjecalo na normalan razvoj aktivnosti hrvatskih institucija. Mnogo je projekata i aktivnosti koje nažalost nije bilo moguće realizirati.


U 2021. godini djelovanje Hrvatske udruge Jadran obilježeno je 30. obljetnicom neovisnosti Hrvatske. Tijekom cijele ove godine provodile su se virtualne aktivnosti u kojima smo morali i dalje voditi brigu o sebi, održavajući pritom plamen hrvatskog osjećaja živim.


Među brojnim akcijama, uspjeli smo odati počast Hrvaticama u Argentini pod sloganom “Jedna žena, jedna fotografija”. Dali smo do znanja i odali počast ženama koje su se iz bilo kojeg razloga usudile emigrirati iz svoje domovine i živjeti na drugom mjestu, tako dalekom i drugačijem kao što je Argentina - ističe Cristian Šprljan, argentinski socijalni komunikator hrvatskih korijena. 

 Hrvatska udruga Jadran iz Buenos Airesa, Argentina, provodi različite aktivnosti na održavanju hrvatskog identiteta i zajedništva.


- Fokusirali smo se i na fotografsku izložbu “Kako ste doživjeli neovisnost Hrvatske?”, na kojoj nas je stotine fotografija podsjetilo kako je naša zajednica živjela ovaj proces u kojem smo ostvarili slobodu domovine naših djedova i roditelja.


Trenutno smo angažirani na predstavljanju manifestacije “Buenos Aires slavi”, koja ove godine ima audiovizualni format. Hrvatska udruga Jadran proizvodila je, snimila i koordinirala ne samo folklorne skupine i ličnosti iz zajednice i institucija grada Buenos Airesa, već i iz raznih dijelova Argentine.


Što se tiče audiovizualne tematike, napravili smo i prekrasan intervju emitiran na YouTube kanalu Udruge, s novonabavljenom opremom za snimanje i montažu. Ovaj smo intervju vodili s poznatom argentinsko-hrvatskom fotografkinjom Verom Boljković - napominje Cristian Šprljan.

Kits croatas

Kits croatas

Foto: Hrvatska udruga Jadran / privatna arhiva

Potaknuti dubokom ljubavlju prema domovini Hrvatskoj, Hrvatska udruga Jadran kreirala je hrvatske ukrase, sa željom da ih približi domovima hrvatske zajednice u Argentini.


- Obilazeći tolike aktivnosti, prisjećamo se da je, kada se završavala teška 2020. godina, koja je toliko utjecala na ljude i institucije, Hrvatska udruga Jadran došla je na ideju da osmisli, proizvede i pošalje prvu pošiljku “Hrvatskog kompleta” za hrvatske udruge iz Republike Argentine.


Namjera je bila biti znak ohrabrenja, tijekom 2020. godine, koja je tako teško pogodila cijelo čovječanstvo. Ali uglavnom ponovno promicati ljudski kontakt i interakciju između svih nas koji volimo hrvatsku kulturu. Zbog toga se Hrvatska udruga Jadran založila za zajedništvo i suradnju svih nas koji neumorno radimo za kulturnu baštinu koju smo dobili i koju želimo prenositi dalje.


Institucije koje su primile ovaj komplet su: Hrvatski kulturni centar Saenz Peña, Quitilipi i General Pinedo u pokrajini Chaco, Hrvatska zajednica Tandil, Hrvatska zajednica Mar del Plata, Hrvati iz San Antonio de Areco u pokrajini Buenos Aires, Hrvati iz San Nicolás de los Arroyosa u pokrajini Buenos Aires, Hrvatski dom Mendoza, Hrvatsko društvo Venado Tuerto y sur de Santa Fe i Hrvatsko društvo u pokrajini Chaco - naglašava Cristian Šprljan.

Ovaj hrvatski komplet sastojao se od zaštitne maske i pregače s logom hrvatskog grba, slike s hrvatskom himnom, hrvatske zastave, stolne hrvatske zastave i raznih brošura.


- Ovaj hrvatski komplet osmišljen je s namjerom da bude kanal za uspostavljanje kontakta s hrvatskim institucijama i skupinama diljem zemlje, surađujući u širenju hrvatske kulture i identiteta.


Prijem ovog kompleta od strane članova ovih institucija, premašio je sva očekivanja, s obzirom na iskazanu radost i emociju. Nakon višemjesečne izolacije, mogućnost kontakta s ljudima i institucijama ponovno ih je potaknula da nastave sa svojim aktivnostima.


Čestitajući Božić obiteljima svih hrvatskih zajednica u Argentini, Hrvatska udruga Jadran kulminirala je svoje djelovanje u 2020. Godini, znajući da su učvršćene veze i suradnja između svih nas koji, 12.000 kilometara udaljenih od Hrvatske, ostajemo ujedinjeni radi hrvatskog identiteta i kulture - zaključuje Cristian Šprljan, argentinski socijalni komunikator hrvatskih korijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!