Glas Hrvatske

14:00 / 17.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Učenici iz Velikog Petraštofa bili u posjetu Hrvatskoj

Učenici sudjeluju u projektu

Učenici sudjeluju u projektu

Foto: snimka zaslona/kolaž / -

U sklopu Erazmus plus projekta Bakar su posjetili učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u Velikom Petraštofu.

Ovaj projekt Erasmus plus ima fokus na proučavanju korijena i nosi naziv “Back to roots” (“Povratak korijenima”).

Riječ je o projektu koji je započeo prije 2 godine te je ove godine doveo u Bakar mlade pripadnike hrvatskih manjina iz Italije, Austrije i Srbije.


Ideju je pokrenula Vesna Štraser, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti koja radi u talijanskoj školi u Kruču, koja pripada regiji Molise.


- Zamislili smo da se djeca druže te da nauče više o Hrvatskoj, jeziku i kulturi. Na kraju ćemo izraditi zajednički jednu slikovnicu, koja će pratiti cijeli projekt, kuharicu s tradicionalnim receptima i rječnik koji će obuhvatiti riječi na hrvatskom književnom jeziku, čakavskom narječju, na tzv. jeziku “nanašo” te na jeziku Gradišćanskih Hrvata, rekla je  Ksenija Litović, koordinatorica projekta.


Kroz sudjelovanje u ovom projektu želimo prije svega osnažiti mladu hrvatsku zajednicu - polaznike osnovnih škola u domicilnim državama, djelovati na očuvanje njihove kulture te ih potaknuti da i oni čine isto. Želimo djelovati na očuvanje hrvatskih dijalekata koji su u izumiranju, a značajno doprinose raznolikosti hrvatskoga jezika.


Projekt će se realizirati kroz četiri susreta, a prvi susret pod nazivom "Bilo jednom u našem kraju" održan je u Osnovnoj školi Bakar. Sudionici u projektu upoznat će se s igranjem tradicionalnih igara za djecu. Jezična radionica služit će kao priprema za izradu razlikovnog rječnika koji se planira izraditi u projektu, a kroz predavanje o glagoljici i radionicu o izradi glagoljskog pisma učenici će upoznati bogato glagoljsko naslijeđe.


Aktivnost pod nazivom "Moje pjesme, moji snovi" održat će s u Italiji.


U sklopu aktivnosti pod nazivom "Kako smo se nekada igrali" sudionici će se okupiti u Srbiji.


Posljednja aktivnost pod nazivom "Ja sam za ples" održat će se u Austriji.


Sudjelovanje u ovakvom projektu će obogatiti djelatnike Škole novim znanjima i vještinama, a učenicima dati priliku da osjete europski pedagoški duh odlaskom u odabrane škole – partnere u Italiju, Srbiju i Austriju, osobito u današnjem vremenu globalizacije, interdisciplinarnosti, turbulencija i tehnoloških inovacija.


Koordinatorica ovog projekta u Srednjoj glazbenoj školi Veliki Petarštof Nataša Gabriel ističe kako su učenici  posjetom Hrvatskoj imali vrlo bogat program. Djeca su imala različite radionice,  a najviše su se razveselili boravkom u Hrvatskoj, a imali priliku upoznati partnersku školu iz Bakra te djecu iz Srbije i Italije. Osim raznih tečajeva, djeca su imala priliku upoznati i grad Bakar i okolicu. Razgledali su grad Rijeku i otok Krk. Posjetili su i Jurandvor i razgledali Bašćansku ploču.


Osim izleta, djeca su imala priliku i  uživati u plivanju u moru.


Ova lijepa priča “Back to roots” zaokružit će se još posjetom Srbiji, Italiji i Austriji.

Novi sastanci u okviru ovog Erasmus Plus projekta bit će u listopadu i ožujku, a svibnju sljedeće godine sve partnerske škole posjetit će Gradišće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!