Glas Hrvatske

16:45 / 27.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

Učenici hrvatske nastave u Salzburgu posjetili gradišćanske Hrvate

Zajednička fotografija

Zajednička fotografija

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Učenici i roditelji iz Hrvatske dopunske škole u Salzburgu te njihovi učitelji Ivan Vincetić, Kata Jelušić i Mirjana Kukavica bili su u posjetu gradišćanskim Hrvatima.

U Željeznom  su ih dočekali: Barabara Leeb i Mate Klikovits, poznati vinar iz Zagersdorfa koji su ujedno bili i vodiči prilikom obilaska grada. Oni su na zanimljiv način upoznali goste sa znamenitostima u gradu. Posjetili su dvorac obitelji Esterhazy i prekrasni park oko njega, te najimpresivniju crkvu u gradu Bergkirche s mauzolejem Josefa Haydna poznatog austrijskog skladatelja.


Na poseban način dojmio se posjet u Kalvarienberg, jedinstveno mjesto s kamenim uskim prolazom uz brojne postaje u kojim su drvene figure u prirodnoj veličini, a sve prikazuje Isusov put na brdo Kalvariju. Nakon obilaska grada i kratkog odmora, gosti iz Salzburga obišli su Matine vinograde i vinariju te sudjelovali na degustaciji vina.


Cilj ovog putovanja je bio da djeca i roditelji upoznaju način života Hrvata iz ovog dijela Austrije, a koji su prije pet stoljeća na ove prostore došli iz raznih dijelova Hrvatske.


Domaćini su se potrudili te organizirali i jedno predavanje o gradišćanskohrvatskom jeziku kojim govore i očuvali ga i nakon 18 generacija, što je hvale vrijedno. Predavanje je održala inspektorica za hrvatski jezik i jezik manjina u Gradišću Karin Vukman-Artner.  koja je rekla da u  gotovo svim školama izvodi se dvojezična nastava.


Učitelji zahvaljuju djeci i roditeljima na sudjelovanju na ovom lijepo izletu u Gradišće. Isto tako, zahvalni su i predsjedništvu Hrvatskog centra Salzbug pod vodstvom Jure Mustaća i župniku Zlatku Špeharu koji podržavaju rad škole i uvijek financijski pomognu svako njihovo putovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!