Glas Hrvatske

08:08 / 04.06.2023.

Autor: Franjo Bertović

U Washingtonu proslavljen Dan hrvatske državnosti i Hrvatske vojske

Predsjednici hrvatskih organizacija na svečanosti u Washingtonu

Predsjednici hrvatskih organizacija na svečanosti u Washingtonu

Foto: ustupljena fotografija / Franjo Bertović

U srijedu, 30. svibnja 2023. proslavljen je Dan hrvatske državnosti i vojske. Svečanost je održana u veleposlanstvu Republike Hrvatske na čelu s domaćinima - veleposlanikom Pjerom Šimunovićem i brigadnim generalom Tomislavom Galićem.

Na prijemu se okupilo mnogo diplomatskih i vojnih zastupnika iz oko 30 prijateljskih država koje su se odazvale pozivu. Ugodno i prijateljsko ozračje osjećalo se na svakom koraku. Uz probranu hranu s hrvatskim "mirisom i ukusom" te uz ponudu hrvatskih vina održano je i nekoliko prigodnih, ali zapaženih govora.


Uz pozdrave domaćina okupljenima se obratila gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser s deklaracijom da se Dan hrvatske državnosti 30. svibnja 2023. proglasi i Danom grada Washingtona. Uz spomenuto čestitala je 33. rođendan Republike Hrvatske što su svi pozdravili gromoglasnim pljeskom.


Od mnogobrojnih predstavnika hrvatskih organizacija koje djeluju u SAD-u, na slavlju su bili prisutni i nacionalni predsjednik Edward W. Pazo i nacionalni potpredsjednik Franjo Bertović, koji su zastupali Hrvatsku bratsku zajednicu u Americi, te predsjednik Steve Rukavina i Joe Foley iz Nacionalne kulturne federacije Hrvata Amerike.


Bilo je lijepo i ugodno vidjeti dokazanog prijatelja hrvatskog naroda, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Boba Bradtkea, te brojnih drugih uglednika iz novinarskog i javnog života.

Galerija
Čelnici HBZ-a s brigadnim generalom Tomislavom Galićem, Foto: ustupljena fotografija /Franjo Bertović
Čelnici HBZ-a s veleposlanikom Pjerom Šimunovićem, Foto: ustupljena fotografija/Franjo Bertović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!