Glas Hrvatske

09:49 / 01.02.2022.

Autor: David Rey

Hrvatica iz Venezuele čuva hrvatske običaje

Gordana Ostojić Đukić na uručenju priznanja za dobru građanku

Gordana Ostojić Đukić na uručenju priznanja za dobru građanku

Foto: Gordana Ostojić Đukić / osobna arhiva

"Divim se i cijenim sve iseljenike svijeta, jer nekima nije bilo lako ostaviti sve i krenuti u tuđini", naglasila je Gordana Ostojić Đukić, čiji su roditelji emigrirali u Venezuelu kada je bila dijete.


- Godine 1945. kada je završio Drugi svjetski rat, moja majka Josefina Gajdek, nakon što je zatekla svu obiteljsku imovinu potpuno napuštenu, odlazi iz Zagreba u Austriju. U Linzu su joj rekli da u Klagenfurtu postoji izbjeglički kamp, gdje je bilo mnogo izbjeglica iz raznih europskih zemalja. Tamo upoznaje mog oca Zvonka Ostojića Tomića, Hrvata iz Mostara, za kojeg se udala. Godine 1946. rođena sam u Klagenfurtu. Moji roditelji su ostali u izbjegličkom logoru do 1947. godine.


Te godine počinje iseljavanje u druge zemlje, oni su  odabrali Venezuelu. Brod stiže u Puerto Cabello i nakon dugog putovanja prebačeni su u mjesto Trompillo. Tu ostaju neko vrijeme, sve dok tadašnja vlast nije preselila iseljenike u različite gradove u zemlji. Moji roditelji su odabrali glavni grad Caracas. Imala sam već godinu i nekoliko mjeseci, počela sam hodati - kaže Gordana Ostojić Đukić.

U Caracasu obitelj započinje novi život


- Tu počinje njihova borba, ne znajući jezik, običaje. Ali svoju domovinu Hrvatsku nikada nisu zaboravili, kao i mnogi drugi. Mnogi su se Hrvati pridružili i počeli sastajati dok nisu našli mjesto susreta. S vremenom su se svi počeli usavršavati u okviru svojih znanja i vještina.


I jednog dana, kada sam imala 5 godina, moj otac je krenuo u potragu za novim smjerovima i ostavio mamu i mene same. Ona je počela raditi u jednom mađarskom restoranu. Još se sjećam da me stavila na balkon s igračkama dok je bila na poslu. I tamo je upoznala čovjeka mađarskog porijekla.


Nakon nekog vremena, kada sam imala 8 godina, moja se majka razvela od mog oca zbog napuštanja doma i udala se za Zoltana Gerea, mog oca Mađara. Kažem moj otac jer je tako bilo, dao mi je najbolje u svakom pogledu, najbolje škole, najbolje obrazovanje i imala sam priliku za dobar studij. Nikad nije odbio mog pravog oca u slučaju da se pojavi. Toliko da ni mama nije htjela da promijenim prezime, zato sam Ostojić.


Kasnije, kad prođu godine lijepih životnih iskustava i studija, upoznajem bivšeg supruga, također hrvatskih roditelja. Ja sam udovica Đukić. Imam dva sina Davorina i Gabrijela i 5 unučadi - ističe venezuelanska Hrvatica.

Gordana Ostojić Đukić

Gordana Ostojić Đukić

Foto: Gordana Ostojić Đukić / osobna arhiva

Gordana Ostojić Đukić uvijek želi pomoći hrvatskoj zajednici u Venezueli


- Moj pravi otac se pojavljuje nakon 52 godine šutnje. Već je umro. I slučajno saznam da imam polubrata. Upoznala sam ga, ima lijepu obitelj. Više nisam bila kći jedinica, već sam imala brata i obitelj. Stvari života i rata.


Divim se i cijenim sve iseljenike svijeta, jer nekima nije bilo lako ostaviti sve i krenuti u tuđini. Hrvatski običaji kod kuće nikad se nisu izgubili, kao ni mađarski, jer tako mi se dogodilo. A kad bih mogla napisati knjigu, učinila bih to sa svim životnim iskustvima koja te uče da cijeniš zemlju koja te primila, moja voljena Venezuela.


Aktivan sam član nekoliko humanitarnih organizacija na razini veleposlanstva. Također sam sudjelovala u isporuci lijekova iz Hrvatske u Venezuelu koje je primio Caritas Internacional Venezuela.


Govorim hrvatski, to je bilo prvo što mi je majka usadila, razumijem mađarski zahvaljujući ocu i naučila sam druge jezike. To je moja strast.


Opraštam se sa suzama u očima, želeći reći još puno stvari.


Ovom prilikom želim zahvaliti gospodinu Davidu Reyu i Glasu Hrvatske. Lijep pozdrav svima. Živjela Hrvatska - zaključuje Gordana Ostojić Đukić.

Gordana Ostojić Đukić kao mirovna sutkinja

Gordana Ostojić Đukić kao mirovna sutkinja

Foto: Gordana Ostojić Đukić / osobna arhiva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!