Glas Hrvatske

16:01 / 20.09.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Subotici predstavljena knjiga "Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini"

Na predstavljanju knjige u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici

Na predstavljanju knjige u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici

Foto: snimka zaslona/facebook / -

U čitaonici Gradske knjižnice Suboticа Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizirao je predstavljanje knjige „Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini : aktualni trendovi, izazovi i perspektive”. Knjigu su predstavili autori dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Sandra Cvikić i Tomislav Žigmanov, prof., i urednica dr. sc. Ivana Bendra.

Ova po svom sadržaju i značaju aktualna knjiga tiskana je u sunakladi Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar” iz Zagreba, podružnica Vukovar, i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a recenzenti su izv. prof. dr. sc. Mario Bara i dr. sc. Ivo Turk.


Knjiga je plod istoimenog projekta koji je tijekom 2021. godine proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. 


Projekt je imao za svrhu ukazati na ključne preduvjete za održivi razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji, temeljene na znanju proizvedenom u svrhu očuvanja njihova opstanka. S namjerom da realizacija projekta omogući osnaživanje hrvatske zajednice u Vojvodini na temelju istraženih demografskih predispozicija kao glavnih preduvjeta njihova opstanka u Republici Srbiji, njegovi rezultati istodobno definiraju društveno-politički i gospodarski položaj vojvođanskih Hrvata. Na taj način teži se omogućivanju interesno orijentiranog integriranja hrvatske manjinske zajednice u srbijansko društvo kroz znanstveno utvrđene razvojne prioritete politika i projekata unutar i izvan Republike Srbije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!