Glas Hrvatske

11:13 / 26.03.2023.

Autor: Violeta Kalić

U Skoplju otvorena izložba povodom Dana proljeća i zaštite okoliša

"Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom"

"Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom"

Foto: HRT / HRT

U Galeriji "Ko-Ra" J.u. Domu kulture Kočo Racin otvorena je izložba povodom Dana proljeća i zaštite okoliša "Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom" na kojoju sudjeluje i član Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Viktor Branđolica. 

"Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom"

"Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom"

Foto: HRT / HRT


U povodu obilježavanja Dana proljeća i dana zaštite okoliša od 21 ožujka 2023 u salonima GALERIJE "KO-RA" u J.U Domu kulure " Kočo Racin"'- Skoplje, otvorena je velika izložba sa preko pedesakk sudionika koji su svoj glas za očuvanje prirode dali putem vizualnih znakovlja, simbola uporabom različitih tehnika, medija i izričaja. Veliki je broj prispjelih radova koji objedinjuje svake godine sve veći broj umjetnika i sudionika iz više zemalja, i iz više različitih sfera umjetnosti - slikarstvo, grafika, primijenjena umjetnost, dizajn, fotografija, moda i kreacija, Ove godine je u cilju pobuđivanja svijesti za neposredni angažman svake jedinke ponaosob, ova tradicijska izložba naslovljena "NAŠA VIZIJA ZA ALTERNATIVNA STANIŠTA U HARMONIJI S PRIRODOM".


- Živimo u doba sučeljavanja sa turbulentnim i ekstremnim klimatskim promjenama diljem svijeta koji naš opstanak na planetru Zemlji čine nepredvidljivim, te je neophodno redefinirati naš cjelokupni odnos i ne samo prema prirodi, već i našu kulturu življenja, svijest i samosvijest u cilju neophodnog prilagođavanja nastalim promjenama. Naša staništa su izložena diljem svijeta nepredvidljivim poplavama,opžarivanjima, razornim uraganima, potresima, te i vulkanskim aktivnostima. Potreba za redefiniranjem i redizajniranjem kako naše svijesti u svakodnevici te posebice i u arhitekturi i u sferi uporabnih materijala u cilju očuvanja prirode i održivog razvitka, uz naglasak na biorazgradive materijale, recikliranje, ali i približavanje prirodi i staništima koja su opstala kroz prohujala stoljeća i čiji nas tragovi vode u prapovijest. Posebice je kamen kao materijal, stijene, i njegova integracija u suvremeni interijer predmet daljnjih angažmana u ovome cilju, te uporaba starih utvrda, fortifikacijskih zidina, trvđava, te njihova revitalizacija i u funkcionalnom smislu, u cilju njihovog integriranja u gradska jezgra, i oživljavanja putem različitih edukativnih, rekreativnih, izložbenih, turističkih sadržaja, te njihova dostupnost u svakodnevici obitavanja i kulturnog djelovanja svake jedinke - istaaknula je u povodu otvorenja izložbe Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti, i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, diyajn i arhitekturu koja ističe da s ponosom podcrtava ulogu J.U.Doma kulture Kočo Racin Skoplje kao ustanove koja je dala svoj kontinuirani doprinos dulje od tri destljeća, ovoj problematici od vitalnog i globalnog značenja za očuvanje prirode i našeg planeta Zemlje kao zajedničkog obitavališta svih nas diljem svijeta te je kao vizionar sudjelovala u brojnim događanjima, performansima, multimedijskim izložbama još od ranih 90 godina, kada su angažmani brojnih aktivista, diljem svijeta, a posebice u toj regiji bili u ovoj sferi još samom začetku.


Mnogobrojnu publiku su dojmili brojni radovi u najrazličitijim likovnim izričajima i tehnikama, umjetnika i drugih sudionika izložbe, a posebice su novina radovi studenata Arhitektonskog Fakulteta Sveučilišta Sv Kiril i Metodij u Skopjlu, INTEGRATIVNO STUDIO 9.1 u klasi profesora dr.sc. Minasa, Bakalčeva, izvanrednog profesora dr.sc Saše Tasiča, izvanrednog profesora Dimitra Papasterevskog, asistenata mr sc Aleksandra Petanovskog, mr sc Marije Petrove, mr sc Tamare Pavleske, U otvorenju dojmljive izložbe maketa, objekata, arhitektonskih planova koja je naslovljena "TRVĐAVA KAO TABULA SCRIPTA" sudjelovali su prof dr.sc. Minas Bakalčev i Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti koja je predočila svoju viziju redefiniranih staništa kao amfibijskih obitovališta, vatrostalnih, i dinamičkih objekata, putem brojnih senzora otpornih na sva iskušenja i moguće dislokacije i naknadnog ateriranja u duhu space shuttlea u najrazličitijim uvjetima.


Publiku je posebice dojmila nadahnuta poetika kojom je povratak prirodi na metaforično-simbiličan način autentičnom metodom kojom je već ovladao u sferi istraživanja fotografije kao sve prisutnije medija približio mladi grafički umjetnik i fotograf - član Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Viktor Branđolica koji budi sve veću pozornost poetikom i izvrsnim metodama pokusa u sferi istraživanja mogućnosti izričaja putem ovog medija. te je oduševio mnogobrojnu publiku kako odabirom motiva tako i vještim utjelovljenjem prizora pretočenog u iznimno dojmljiv likovni učinak i domet, koji budi veliku pozornost, kao njegovi već prepoznatljivi po inventivnosti i iznimno nadahnuti puni koloritne eksperesije mediteranskog ugođaja koji nas podsjeća na prizore čarobnih krajolika hrvatskog otočja.


Među sudionicima ove značajne izložbe tematski angažiranog karaktera, bili su:


Naim Iseni iz Canade, mr sc Petra Jovanovska (Češka),Gordana Vinčič (Švedska) , Vanessa Garside (U.K Velika Briotanija), Viktor Branđolica (Republika Hrvatska), Bikkel (Nizozemska), mr sc Marija Svetieva,Aferdita Kiki, Nazli Can, mr sc. Natalija Pulejkova Radevska, mr sc.Angelina Popovska,mr sc. Shqipe Mehmeti, mr sc Biljana Bilbiloska, Ljupčo Bojarov, mr sc.Hristina Zafirovska, Mira Spirovska,mr sc.Maja Taneva, mr sc.Slavica Tanevska, Aleksandar Tanevski, Ivona Velkovska,Bilgaib Kochista Bige, Ljube Aleksovski, Zulejha Zuberi Ali, Žaneta Radevska Spirovska, Borjana Gorgievska,Agelca Stoiljković, Lile Jovanovska, Martin Burovski, Elizabeta Kostova,prof dr sc Biljana Petanovska Ilievska, Anita Ognjanovska, Dijana Petkova, Andrijana Andreeva Ano Soro, Nevenka Tunič, Tanja Kuzmanoska, Katerina Binovska, Katerina Sekovska Anđelković, Suzana Arsova, Lenče Kocevska, Emi Noris...


"Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom"

"Naša vizija za alternativna staništa u harmoniji s prirodom"

Foto: HRT / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!