Glas Hrvatske

17:34 / 07.03.2023.

Autor: Violeta Kalić

U Skoplju održana pjesnička večer "Vječni tango Astora Piazzolle"

Pjesnička večer Vječni tango Astora Piazzolle

Pjesnička večer Vječni tango Astora Piazzolle

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

U suradnji s Festivalom Svjetske umjetničke igre WAG te uz nazočnost brojnih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora u Republici Sjevernoj Makedoniji, među kojima je bio i predsjednik Ogranka Zajednice Hrvata Skopje Nenad Nemet, te brojnih pjesnika i pisaca, književnika i umjetnika, predstavnika različitih generacija, većinom dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, u Galeriji "KO-RA" JU Doma kulture "Kočo Racin" u Skoplju, u petak, 3. ožujka 2023. održana je pjesnička večer internacionalnog karaktera "Vječni tango Astora Piazzolle". 

Povezani umjetnošću i stihovima okupili su se pjesnici iz  Republike Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Austrije, Australije, Kanade, Italije, Švicarske, Španjolske, Velike Britanije, Čilea, Švedske, Slovačke, Nizozemske i Rumunjske.


Ovu međunarodnu pjesničku večer otvorila je Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti te autorica ovog višegodišnjeg  interdisciplinarnog projekta i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu JU Doma kulture "Kočo Racin" Skoplje. Istaknula je značenje moćne geste koju umjetnost ima u cilju inkluzije različitih izričaja potaknutih moćnom inspiracijom tanga kao kulturološkog i sociološkog fenomena.

Violeta Kalić i moderatorica Tanja Kuzmanoska

Violeta Kalić i moderatorica Tanja Kuzmanoska

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

Stihovi mnogobrojnih sudionika ove svečanosti pročitani su u prijevodu sa engleskog, hrvatskog i albanskog na makedonski jezik. Među njima su imena i pjesnika hrvatskog podrijetla zastupljena u više zbornika i antologija hrvatske književnosti dijaspore, te i višestruko nagrađivanih autora među kojima su mr. sc. Ljerka Toth Naumova, članica Hrvatskog društva književnika i Društva pisaca R.S. Makedonije. Pod naslovom "Tango eternal" interpretirani su stihovi Jadranke Klabučar Gros, Hrvatice koja živi u Austriji, a pjesmom "Jedna jedina" predstavljen je nagrađivani pjesnik Antun Kikaš koji živi u Canadi. Liričnost stihova Silvije Butković iz Đakova, iznjedrila je i koju suzu nazočnih, a Jasminka Blažević Paunović, iz Osijeka, predstavljena je pjesmom "Tango za dvoje".  

Među autorima koji žive i djeluju u dijaspori bila je zastupljena Maria Veić iz Nizozemske, Milja Radan iz Rumunjske, Roqueesteban Skarpa Straboni iz Čilea, kao i Vanessa Garside iz Velike Britanije, Vanda Furtschegger iz Austrije, Shaip Morina iz Švedske, Zvonko Taneski rodom iz R.S. Makedonije, a živi u Slovačkoj, Vlado Janevski iz R.S. Makedonije/Australije, Mara Venuto iz Italije, Emilija Todorova iz Australije/R.S. Makedonije. 


U ovoj pjesničkoj večeri svojim stihovima posvećenim Vječnom tangu Astora Piazzolle, osobno su nastupili i visoki predstavnici diplomatskog zbora Ernesto Heredero del Campo, predstavnik  Španjolske i Mario de Rosa, predstavnik Italije.

Bili su interpretirani i stihovi Lucille Trapazzo, Švicarska/Italija kao i brojni pjesnici iz R. S. Makedonije među kojima su Aleksandar TaneskiAndrej Al-Asadi, Andrej Medikj Lazarevski, Vasil Tocinovski, Violeta Tančeva Zlateva, Vlado Popovski, Davče Nasevski, Gordana Karakaševska, Dafina Veselinoska, Dijana Petkova, Dragana Eftimova, Eleonora Nikolovska, Emelj Tuna, Katerina Gogova, Lenče Miloševska, Maja Nikolovska, Ljubica ŠopovaMarina Mijakovska, Milena Siljanoska, Monika Stojanovska, Nikola Dukoski, Silvana Dimitrievska, Slavica Urumova Markovska, Suzana V. Spasovska, Svetlana Pecakova i Tanja Kuzmanoska, ujedno i moderatorica ove pjesničke večeri te prevoditeljica stihova s engleskog na makedonski jezik. 

Nastup gitarista Angela Mitrevskog

Nastup gitarista Angela Mitrevskog

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

Ova pjesnička večer bila je propraćena i zvukovima gitare uz nastup Angela Mitrevskog, te okružena radovima likovnih umjetnika iz petnaest zemalja svijeta kao dio istoimenog projekta "Tango eternal" (vječni tango), koji su putem boje gesta i osebujnosti izričaja, kroz različite medije doprinijeli punoći ovog  multidisciplinarnog doživljaja koji je dojmio brojnu publiku.  


Ova je večer puna osebujnosti pjesničkog  nadahnuća bila nadopunjena  i degustacijom vina iz Vinarija "Eros" i  "Ivanov Winery", a očekuje se da će stihovi biti objedinjeni uskoro i u zajedničkoj tiskanoj zbirci koja će biti i prevedena na engleski jezik kako bi mogla biti predstavljena u više zemalja svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!