Glas Hrvatske

12:36 / 03.06.2022.

Autor:

U Skoplju održana konferencija o manjinskim zajednicama u Makedoniji

Konferencija "Predstavljenost manjebrojnih zajednica na državnoj i lokalnoj razini"

Konferencija "Predstavljenost manjebrojnih zajednica na državnoj i lokalnoj razini"

Foto: Violeta Kalikj / -

U organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji i uz potporu Agencije za ostvarivanje prava zajednica, u Skoplju je 2. lipnja održana regionalna konferencija "Predstavljenost manjebrojnih zajednica na državnoj i lokalnoj razini" u sklopu projekta "Očuvanje kulture Hrvatske zajednice i ostalih malih zajednica u Republici Sjevernoj Makedoniji“.

Uvodna izlaganja održali su Robert Alađozovski, nacionalni koordinator za interkulturalizam, jedno društvo, razvoj kulture i međuresorsku suradnju u Vladi Republike Sjeverne Makedonije, Nives Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji. Pozdravnu riječ i izlaganje imao je i Eran Kurtiš, ravnatelj Agencije za ostvarivanje prava manjebrojnih zajednica u republici Sjevernoj Makedoniji, kao i predsjednica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nevenka Kostovska. Ona je istaknula ulogu i značenje ove zajednice, kao i svu zahvalnost na potpori u realizaciji aktualnih projekata, koji se realiziraju unatoč brojnim problemima. Naglasila je značenje projekata vezanih za njegovanje i očuvanje identiteta, djelovanje škole hrvatskog jezika i u ljetnim mjesecima i redovitog tiska glasila "Hrvatska riječ".


Nakon stanke konferencija je nastavljena panel diskusijom pod nazivom "Predstavljenost manjebrojnih zajednica na državnoj  i lokalnoj razini"


O zastupljenosti malih zajednica i o svojim neposrednim iskustvima govorili su brojni sudionici ove konferencije. Među njima su bili Dželal Hodžić, predsjednik SDA Makedonije, Džabir Doko, zamjenik ministra u Ministarstvu političkog sustava i odnosa među zajednicama u Vladi Republike Sjeverne Makedonije, Almir Veliji, zamjenik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja u Republici Kosovo, te Duda Balje, zastupnica u Parlamentu Republike Kosovo i Mirza Haqjdinović.


O ulozi Hrvatskog svjetskog kongresa u predstavljenosti Hrvatske zajednice u iseljeništvu govorio je gost iz Njemačke, bivši predsjednik ZHRM Ivan Bradić, sada kao predstavnik Hrvatskog svjetskog kongresa u S.R. Njemačkoj koji je istaknuo značenje umrežavanja i poveznice putem različitih projekata, posebno u sferi sporta i tradicijskih manifestacija koje okupljaju Hrvate iz mnogo zemalja, poput Svjetskih igara koje su u pripremama.


Na temu "Modaliteti za unapređivanje položaja manjebrojnih zajednica u Republici Sjevernoj Makedoniji“ govorili su Sanela Škrjelj, zastupnica u Saboru - Sobranju Republike Sjeverne Makedonije i Žarko Kamčev iz Zajednice Hrvata u republici Sjevernoj Makedoniji.


Bila je ukazana važnost i uloga zastupljenosti žena u svim sferama na državnoj i lokalnoj razini, te zastupljenost lica s posebnim potrebama.


U završnici u povodu završetka ove značajne konferencije istaknuta je uloga medija kao značajne potpore u očuvanju kulture i identiteta te prava malih zajednica na svoje programske sadržaje. U očekivanju usklađivanja prakse i pravne legislative, najučinkovitiji su rezultati koje daju zajednički projekti malih zajednica na temelju različitih iskustava u cilju njegovanja i očuvanja kulturnog identiteta, baštine, jezika, običaja i svega vezanog za prepoznavanje potreba svakog pojedinca ponaosob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!