Glas Hrvatske

09:36 / 23.09.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Sarajevu obilježena 120. obljetnica osnutka i djelovanja "Napretka"

Znanstvemi skup

Znanstvemi skup

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" bilo je i ostaje ključna institucija hrvatskog naroda u BiH koje pomaže očuvanju njegove kulture i opstojnosti, istaknuli su u četvrtak sudionici središnje manifestacije kojom je obilježena 120 godina djelovanja tog društva.

Obilježavanje ove obljetnice organizirano je pod pokroviteljstvom vlade Hrvatske, a na svečanoj akademiji održanoj u Sarajevu predsjednik "Napretka" Nikola Čiča kazao je kako će "Napredak" nakon svih uspjeha i padova kroz povijest dvog djelovanja nastaviti misiju promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu te jačanja samosvijesti hrvatskog naroda.


Kazao je kako to ima poseban značaj u današnjim turbulentinim vremenima i nestabilnim odnosima kakvi vladaju u BiH.


"Položaj hrvatskog naroda čiji je Napredak neodvojivi dio ne smije biti bitan samo Hrvatima već i svim ostalim narodima i građanima u BiH. BiH je kroz povijest uvijek opstajala na ovom tronošcu naroda, ne isključujući one koji se osjećaju drugačije", kazao je Čiča.Savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Žana Ćorić kazala je na sarajevskoj akademiji kako vlada Hrvatske i premijer Andrej Plenković osobno prepoznaju značaj "Napretka" i nastavit će pomagati njegovo djelovanje i ubuduće kako je to činila i do sada.


Istaknula je kako "Napredak" svojim djelovanjem čvrsto povezuje Hrvate u Hrvatskoj i BiH jačajući svijet o zajedničkom kulturnom identitetu.


Začetak "Napretka" vezan je za 1902. godinu kada su najprije u Mostaru a potom i u Sarajevu utemeljena društva za potporu školovanju siromašnih učenika.


Te su dvije udruge integrirane 1907. godine a "Napredak" je kontinuirano djelovao sve do 1949. godine kada su jugoslavenske vlasti zabranile djelovanje svih nacionalnih kulturnih društava u BiH.


"Napredak" je obnovljen 1990. godine a danas kroz desetke podružnica u BiH te Hrvatskoj ali i drugim državama okuplja više od pet tisuća članova koji aktivno promiču hrvatsku kulturu i kulturno nasljeđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!