Glas Hrvatske

09:15 / 09.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

U Pečuhu održan 67. kongres Federalističke unije europskih manjina

Kongres FUEN-a 2023. u Pečuhu

Kongres FUEN-a 2023. u Pečuhu

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U Pečuhu i Mađarskoj održan je 67. kongres Federalističke unije europskih manjina (FUEN), najveće krovne organizacije autohtonih nacionalnih i jezičnih manjina u Europi. Oko 200 predstavnika manjinskih organizacija iz 36 zemalja tri će dana su raspravljali o obrani manjina i uključivanju manjina u demokratske procese, a domaćin je bila njemačka manjina u Mađarskoj.

Nakon pozdravnih govora i službenog otvorenja Kongresa dodijeljena je godišnja nagrada FUEN-a  Renati Schnack iz Njemačke koja je srcem i dušom vodila kampanju za prava manjina.


Održani su potom paneli  o temi "Zaštita manjina u susjedstvu EU" i "Uključenost manjina u demokratske procese" što je bila i glavna tema ovogodišnjeg Kongresa.


Predstavnici manjina učili su o perspektivama jedni drugih i koje prilike i izazovi postoje u području zaštite manjina! Među njima bio je i Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.


- DSHV je prva politička organizacija sa teritorija Republike Srbije koja je postala članicom FUEN-a. Brojna korisna znanja i iskustva smo stekli surađujući u ovoj organizaciji, koja okuplja europske manjine. Hvala organizatorima što su stavili u fokus interesa pitanja nacionalnih manjina u zemljama Zapadnog Balkana. To je tema koja nije česta u javnim debatama, kada je u pitanju taj prostor.


Pitanje položaja nacionalnih manjina nije samo stvar političkih konstelacija, regulative i drugih društvenih normi, i nije samo u interesu službenog Bruxellesa kao glavnog grada te transnacionalne tvorevine, nego i brojnih država članica koje imaju pripadnike nacionalnih manjina, konkretno u Republici Srbiji, a situacija je takva da veći broj članica EU u susjedstvu ima sunarodnjake u zemljama Zapadnog Balkana.


Politička elita manjinskih zajednica je iznadprosječno, gotovo plebiscitarno opredijeljena za europske integracije. U njihovoj percepciji EU je pravno uređena, institucionalno i funkcionalno dopro uspostavljena zajednica sa razvijenim politikama. Građani iz manjinskih zajednica u pristupanju EU vide prednost života u uređenim državama.


Na žalost, i u Srbiji se registrira govor mržnje. Rješenje je da se osnažuju politike integracije onih društvenih grupa koje su objekti govora mržnje, ili učestaliji objekti govora mržnje, kazalo je Tomislav Žigmanov.


FUEN je najveća je manjinska krovna organizacija u Europi koja okuplja 100 organizacija članica iz 36 država, te radi na očuvanju autohtonih nacionalnih manjina Europe i jezičnih skupina. Broj članica iz godine u godinu raste. Radi na očuvanju manjinskog identiteta, jezika, kulture i tradicije, te na ostvarivanju manjinskih prava. FUEN je glas europskih autohtonih nacionalnih manjina u Europskoj Uniji, u Vijeću Europe, u Ujedinjenim narodima, u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, na različitim međunarodnim forumima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!