Glas Hrvatske

16:12 / 01.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

U Paragvaju otvorena izložba "Braća Seljan hrvatski istraživači u Južnoj Americi"

Plakat izložbe

Plakat izložbe

Foto: snimka zaslona / emz.hr

Otvorenjem izložbe "Braća Seljan hrvatski istraživači u Južnoj Americi" u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, započelo je veliko izložbeno gostovanje zagrebačkog Etnografskog muzeja po Južnoj Americi. 

Izložba je postavljena u povijesnom i kulturnom centru grada Manzana de la Rivera, nasuprot predsjedničke palače u samom srcu grada, priopćeno je u petak iz Etnografskog muzeja. U postavu gradskog muzeja smještenog unutar tog kompleksa nalaze se dokumenti i fotografije iz povijesti grada uključujući i one iz vremena kada su u njemu boravila braća Mirko i Stevo Seljan. Iz Etnografskog muzeja kažu kako su domaćini prilikom otvorenja, na kojem se okupilo oko 150 uzvanika, pripremili glazbeni program, a izložbu je otvorio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. 


Tom prigodom ravnatelj kulturnog centra Felix Toranzos izrazio je zadovoljstvo što može ugostiti izložbu Etnografskog muzeja koja omogućuje sagledati nove aspekte u razvoju Asuncióna. Ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan zahvalila je arhitektu Gustavu Glavinichu na velikom zalaganju pri postavu izložbe i pomoći Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore kojom predsjeda prilikom realizacije te vrijedne izložbe. 


Kako je izložba predstavljena u povodu Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održalo u Asunciónu, na otvorenju su bili i predstavnici hrvatske dijaspore iz Paragvaja, Argentine, Urugvaja, Brazila, Bolivije i Čilea.


Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan su nakon Etiopije gdje su bili u službi cara Menelika II, 1903. otišli u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea, a vlasti ih angažiraju za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka.
Ondje su proveli brojne ekspedicije što su zabilježili u novinskim člancima i knjigama, dnevnicima i fotografijama, te su se povezali s hrvatskim iseljenicima diljem Južne Amerike i SAD-a, radili na njihovom međusobnom povezivanju i ostvarivali poslovne suradnje.


Mirko je poginuo 1913.  tijekom ekspedicije u Peruu, nakon čega Stevo i osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais, gdje umire 1936. Zora Seljan, Stevina najstarija kći, bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada.


Ova izložba, kojoj je autorica Marija Živković, odlazi još u Santiago (Čile), Lima (Peru), Ouro Preto, Sao Paulo i Curitiba (Brazil).


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!