Glas Hrvatske

12:00 / 22.07.2022.

Autor: Violeta Kalikj

U Ohridu održana škola hrvatskog jezika i kulture

Polaznici ljetne škole

Polaznici ljetne škole

Foto: Violeta Kalikj / -

Od 25. lipnja do 2. srpnja u Ohridu, u Republici Sjevernoj Makedoniji, održana je Škola hrvatskog jezika i kulture za mlade iz Skoplja, Kumanova, Štipa i Tetova. 

U cilju očuvanja hrvatskog identiteta Hrvata izvan domovine, te promicanja i afirmiranja hrvatskog jezika i kulture, dvadesetak učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je u interaktivnim predavanjima i aktivnostima pod rukovodstvom profesora hrvatskog jezika i kulture u R. S. Makedoniji Marka Pavelića.


Polaznici su, osim učenja hrvatskog jezika, upoznavali i kulturu, povijest i tradiciju različitih dijelova Republike Hrvatske, a istodobno su u ljetnom ruhu upoznavali i povijesne spomenike kulturne baštine R. S. Makedonije kojima obiluje ohridska regija.


U ovogodišnjoj ljetnoj školi održano je 50 sati različitih nastavnih i edukativnih aktivnosti. Trideset sati bilo je posvećeno edukaciji putem jezičnih i govornih vježbi prilagođenih prethodno usvojenom poznavanju hrvatskog jezika, odnosno pravopisa, gramatike, te pismene i usmene kulture izražavanja. Preostalih 20 školskih sati bilo je posvećeno učenju kroz različite edukativno-kulturološke aktivnosti. 


Ovaj projekt financiran je sredstvima osiguranih putem Granta podrške Vlade Republike Sjeverne Makedonije i Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!