Glas Hrvatske

12:41 / 29.07.2021.

Autor: Violeta Kalić

U Ohridu održan humanitarni koncert "Tanec i LADO pod zvjezdama“

Plakat (kolaž)

Plakat (kolaž)

Foto: promo / lado.hr

U off programu tradicionalne manifestacije "Ohridsko leto 2021" koja već desetljećima okuplja vrhunske umjetnike iz čitavog svijeta, ove su godine zajednički nastupali dva iznimna nacionalna folklorna ansambla - "LADO" iz Hrvatske i "Tanec" iz R.S. Makedonije. 

Humanitarni koncert nazvan "Tanec i LADO pod zvjezdama" održan je 28. srpnja u povijesnom antičkom teatru u Ohridu, a prihod je doniran zdravstvu za borbu protiv koronavirusa. Bio je to impresivni doživljaj koji objedinjuje tradicijske plesove, doživljaj ljepote autentičnih tradicijskih nošnji i instrumenata, te tradicijske kulture bogatih riznica dviju zemalja.


"Tanec" je prvi profesionalni folklorni ansambl u R.S. Makedoniji, kontinuirano prisutan na sceni diljem svijeta od osnutka 1949. godine, s ciljem njegovanja  makedonskih tradicijskih pjesama i igara, narodnih nošnji i instrumenata. Na više od 5000 održanih koncerata oduševljavali su publiku od Amerike do Azije, Australije, Afrike te diljem Europe. Nastupali su pred prepunim dvoranama u New Yorku, Melbourneu, Londonu, Torontu, Montrealu, Tel Avivu, Adelaideu...


Ansambl "Tanec" posjeduje unikatnu zbirku originalnih tradicijskih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote  iz različitih regija u R.S. Makedoniji. Posjeduje preko 2000 autentičnih nošnji, pa svaki nastup pruža neponovljiv doživljaj. Repertoar se sastoji od više od 90 koreografija, nekoliko stotina vokala, instrumentalnih djela preko kojih ansambl predstavlja bogatstvo i raznovrsnost regionalne glazbene i koreografske tradicije i stilove bogatog folklora R.S. Makedonije. Ansambl se sastoji od 40 vrsnih "igraoraca"- plesača, 20 pjevača i 20 instrumentalista i dobitnik je brojnih nagrada.

Plakat (kolaž)

Plakat (kolaž)

Foto: promo / -

Hrvatski ansambl za narodne plesove i pjesme "LADO" je profesionalni folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine u cilju istraživanja, prikupljanja i obrade, te scenskog prikaza najboljeg iz bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije .


Objedinjujući najglasovitije hrvatske etnokoreologe i etnokoreografe, te etnomuzikologe, muzičke aranžere, folkloriste, skladatelje i dirigente, inspirirane narodnom glazbom LADO posjeduje više stotina koreografija te vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima je zastupljena originalna autentična narodna umjetnost.


Skupina od 40-ak vrhunskih plesača i pjevača izvorne glazbe te 14 iznimnih glazbenika sviraju na 80 tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl "LADO" u svome fundusu posjeduje 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, aveći dio njih stariji je i od 100 godina. Tijekom 72 godine postojanja, održali su više od 5000 nastupa te objavili 30-ak nosača zvuka. Dobitnici su brojnih nagrada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!