Glas Hrvatske

10:43 / 06.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

U Meksiku objavljena knjiga Davora Velnića

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: snimka zaslona (kolaž) / dhk.hr

Zbirka obuhvaća osam pripovijedaka objavljivanih u časopisu "Književna Rijeka" kojemu je Davor Velnić nekoliko godina bio glavni urednik te u španjolskom prijevodu u časopisu za međunarodne književne veze DHK-a "Most/The Bridge". 

Naslovi pripovijesti su: "Majstor", "Stid", "Prepoznavanje", "Iščekivanje dubina", "Opoziv", "Bezoar", "Nebeske ljubavnice" i "Pred komisijom". Ovaj autor desetak knjiga, među kojima se nalaze i dva romana, uglavnom njeguje esejistički stil koji se osjeća i u ovim pričama. U njima se govori o zločinu i zločincu, o odnosu između krvnika i žrtve, o mržnji i ljubavi.  


Velnića osobito zanima zavičajna tematika, odnosno kvarnerske i krčke teme. U zavičajnom se prostoru najbolje osjeća i intenzivno prati krajnosti koje ga kreativno zaokupljaju. Njegove su teme duboko mediteranske: bodulski karakteri, odlasci ljudi s otoka i dolasci na nj, veselja, ljutnje i patnje otočana.


Svaka od osam priča zanimljiva je na svoj način, a erotikom prožeta minijatura naslovljena "Bezoar" pravi je mali književni biser. Ovim vješto napisanim djelom meksičkim čitateljima nudimo mogućnost da upoznaju zanimljiv otočki svijet jedne mediteranske zemlje. 


Knjigu je prevela Željka Lovrenčić koja je zajedno s Fabiolom Oceguedaom Benítez i urednica ovoga izdanja, a financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija RH. 


(Izvor: dhk.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!