Glas Hrvatske

17:42 / 03.12.2018.

Autor: Tomislav Šikić

U Livnu predstavljena knjiga "Tragom narodne baštine"

-

-

Foto: - / -

U Pastoralnom centru župe Svih Svetih u Livnu predstavljena je knjiga "Tragom narodne baštine" autorice Ane Papić. Organizator predstavljanja bio je Franjevački medijski centar Svjetlo riječi.

Knjiga se sastoji od triju cjelina: prva - "Život u prošlosti" gdje je autorica objedinila 16 kolumni koje se tiču crtica iz seoskoga života, narodnih poslovica, majstora zlatnih ruku, društvene i duhovne dimenzije djetinjstva. Druga cjelina "Crkveno-pučka tradicija" obuhvaća 17 kolumni čije su teme vezane uz običaje i crkvene blagdane  dok treću cjelinu pod nazivom "Povijest i tradicija" čine povijesne crtice od predaje o dolasku Hrvata do života fra Lovre Karaule – sveca za narod u livanjskoj pučkoj tradiciji s ukupno 14 članaka.

Večer su otvorili članovi Folklorne sekcije OŠ Fra Lovre Karaule iz Ljubunčića. Na početku se prisutnima obratio ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi i glavni urednik revije "Svjetlo riječi" te definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro. Upoznao je nazočne s djelatnošću medijskoga centra rekavši kako je njegova osnovna svrha širenje kršćanske vjerske i moralne poruke te promicanje općeljudskih vrijednosti kulture mira i solidarnosti, kao i unapređivanje međuvjerskog dijaloga i međunacionalne snošljivosti. Objasnio je kako je knjiga "Tragom narodne baštine" nastala kao plod višegodišnje suradnje autorice Ane Papić i Svjetla riječi: - Nešto više od tri godine Ana je uređivala istoimenu rubriku u reviji Svjetlo riječi. Sada su svi ti njezini tekstovi objedinjeni u knjigu koja će itekako natopiti inače sušno, sustavno osporavano i nepravedno zapostavljeno područje istraživanja i njegovanja kulturne baštine hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Ukazao je i na aktualni trend iseljavanja mladih i cijelih obitelji istaknuvši kako već prva generacija naših doseljenika diljem svijeta ne govori ni svoj materinji jezik, a kamoli da poznaje svoje korijene i baštinu. Zahvalio je autorici na suradnji sa Svjetlom riječi, a posebno na njenom odnosu prema našoj zajedničkoj baštini i tradiciji istaknuvši kako je njezina knjiga pravo malo blago koje bi trebala imati svaka obitelj.

- Zbirka kolumni Ane Papić predstavlja vrlo zanimljivu građu koja je plod njezina dugogodišnjega terenskoga rada, marljivoga prikupljanja sjećanja svojih kazivača te iščitavanja brojne literature koja se bavi tradicijskom kulturom - rekao je doc. dr. sc. Marinko Marić, voditelj studija Povijest Jadrana i Mediterana na Sveučilištu u Dubrovniku. - Ova zbirka donosi dragocjene uspomene na narodne običaje i ostale zanimljivosti iz prošlosti livanjskoga kraja. Vrlo je zanimljivo prisjetiti se adventskih i korizmenih običaja koji su nekada činili glavna kulturna događanja. Papić nas kroz svoje kazivače vraća u teška i bremenita vremena kada su ovdašnji katolici čuvali svoju vjeru održavajući stoljetne običaje predaka i katoličke Crkve - rekao je Marić.

Doc. dr. sc. Marić čestitao je izdavaču Franjevačkom medijskom centru Svjetlo riječi i uredniku fra Janku Ćuri, te autorici Ani Papić što su izdavanjem ove knjige upotpunili prazninu u hrvatskoj i bosansko-hercegovačkoj historiografiji tradicijske kulture. 

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Uslijedio je kratki igrokaz Folklorne sekcije OŠ Fra Lovre Karaule pod nazivom "Kako je nekad bilo" koji na šaljiv način prikazuje kako je nekada izgledala prosidba.

Dugogodišnji meštar novaka i bogoslova te profesor franjevačke povijesti fra Anđelko Barun rekao je kako knjiga "Tragom narodne baštine" pripada domeni očuvanja i prezentiranja nematerijalne kulturne baštine u našem narodu, posebice u livanjskom kraju: - Knjiga "Tragom narodne baštine" spomenik je žive riječi narodne baštine ostavljene sadašnjim i budućim pokoljenjima. Naslijeđena baština ogledalo je naše prošlosti i pouka nama i budućim generacijama. Zato hvala Ani na njezinu zanimanju i trudu koji je uložila, te u pismenoj formi ostavila dio naše narodne baštine po kojoj prepoznajemo svoj identitet.

Nazočnima se obratila i autorica knjige Ana Papić riječima znamenitoga fra Ivana Frane Jukića: - Među narodom živjeti, njegove običaje, narod, ćud i predrasude ne znati, upravo znači: u vlastitoj otadžbini tuđinom biti. Ukazala je na činjenicu kako je naša baština jedinstveno i nenadomjestivo nasljeđe koja sa sobom nosi odgovornost očuvanja: - Niti jedna vlast i sila nisu narodno pamćenje mogli uništiti. U svojoj originalnosti hrvatska tradicijska kultura nudi nam se i danas noseći sa sobom višestruke poruke kako se snagom, nadom, ljubavlju, čvrstom vjerom i zajedništvom mogu pobijediti poteškoće i sačuvati ognjište te kako se ostvaruje suživot i poštovanje prema drugim narodima.

Istaknula je, također, da su jezik i kultura najveće blago koje jedan narod posjeduje i zaboravljanjem toga gubi se identitet. U dom je duhu zahvalila suradnicima iz Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi i predstavljačima knjige koji su odvojili vremena da naše blago bude snimljeno i zapisano.

Mladi članovi Folklorne sekcije OŠ Fra Lovre Karaule za kraj su otpjevali tradicionalnu pjesmu "Na šta cure momke mame". 

(Dnevnik.ba)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!