Glas Hrvatske

10:50 / 27.06.2021.

Autor: David Rey

U Hrvatskoj se može udahnuti zrak slobode

Christian Sejas u Bolu na Braču

Christian Sejas u Bolu na Braču

Foto: - / osobna arhiva

Hrvatska zajednica u Cochabambi, u Boliviji, njeguje kulturu i običaje hrvatskih doseljenika.

- Zovem se Christian Sejas, rođen sam u Boliviji, imam 21 godinu, studiram na Pravnom fakultetu Bolivijskog privatnog sveučilišta u Cochabambi. Moji hrvatski preci su moj pra-pradjed i moja pra-prabaka, koji su bili iz Pučišća, primorskog grada na otoku Braču.

Moj pra-pradjed Antonio Eterović Žarmiko bio je jedan od suosnivača Hrvatske zajednice u Cochabambi, jedne od najvažnijih u Boliviji, zajednice koja danas nastavlja čuvati hrvatsku kulturu i običaje hrvatskih doseljenika.

Što se tiče moje obitelji u Hrvatskoj, imao sam kontakt s Maritom Kacunic koja živi u Splitu, ona je moja teta iz obitelji moje pra-prabake Marije. Saznao sam da još imam obitelj u Hrvatskoj, jedan od njih je svećenik Nikola Eterović iz crkve u Pučišćama, kojeg nažalost nisam mogao upoznati jer mislim da je u drugoj crkvi u Hrvatskoj - kaže bolivijski student.


Christian je trenutno u Splitu, gdje uči hrvatski jezik.


- Razlog zašto sam u Hrvatskoj, gdje puno uživam, upoznajem zemlju i šetam tamo gdje su nekada šetali moj djed i baka, je zahvaljujući činjenici da sam u Splitu pohađao Croaticum, tečaj hrvatskog jezika, kulture i povijesti. Komentirajući malo tečaj, mogu reći da sam, naučivši povijest, bio fasciniran, zbog čega ću nastaviti čitati i raspitivati se o ovoj temi, koja je toliko važna za identitet svakoga tko dijeli kulturu ili tradiciju svoje zemlje, bilo zbog genealoškog podrijetla ili zato što je tamo rođen.

Dok sam bio u Hrvatskoj, upoznao sam Zagreb, Brač (Supetar, Pučišća i Bol), nekadašnji glavni grad Hrvatske Varaždin, poznat po svom starom gradu u baroknom stilu, cvijeću i glazbi prisutnoj u gradu, posjetio sam njegov dvorac i šetao njegovim baroknim ulicama. Bio sam i u Čakovcu, na isti sam način upoznao sam njegov prekrasni dvorac. Što se tiče Zagreba, hodao sam svugdje, upoznao sam praktički sve. Nešto što sam volio posjetiti bio je grob dr. Franje Tuđmana, koji je bio prvi predsjednik Hrvatske, također književnik i političar.

Što se tiče mojih budućih planova, postoji ideja da studiram politologiju i međunarodne odnose ili, u protivnom, filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu. Jer kad sam počeo studirati pravo, počeo sam se zanimati za ova pitanja koja su vrlo važna za razumijevanje stvarnosti čovjeka, društva i njegovog funkcioniranja. Sada sam sretan što učim hrvatski jezik i pokušavam pronaći svoje snove u opipljivoj stvarnosti - ističe Christian.

Spominje i neke anegdote o svojoj hrvatskoj obitelji u Boliviji i o svom životu u Hrvatskoj.


- Vrlo vesela anegdota bila je kad smo moja obitelj i ja zaista uživali u Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018., gledajući ga s hrvatskom zajednicom u Cochabambi u Boliviji. Svaki pogodak i svako napredovanje hrvatske reprezentacije u sljedeću fazu, značili bi zdravicu i puno piva, a karavana automobila s hrvatskim zastavama kružila bi oko dva glavna trga moga grada.

Što se tiče mog iskustva u Hrvatskoj, bilo je nevjerojatno kad sam stigao jer sam udahnuo zrak slobode, što očito nije slučaj u Boliviji. Trenutno u Boliviji postoji policijski sat svaki dan, a vikendom ne možete izaći, postoji vrlo jaka biopolitička moć koja dolazi iz centralizma vlasti, kao i iz uprave grada i općina.

U Hrvatskoj možete hodati i biti na otvorenom bez maske, nema puno ograničenja, samo vrijeme povezano s pubovima, kafićima i restoranima, pa je život u osnovi isti kao i prije pandemije. Iskoristio sam maksimum i uživao u slobodnom okruženju svaki dan, s prijateljima sam izlazio na kavu ili pivo, išao na fakultet, učio i uživao u svakom trenutku - zaključuje Christian Sejas, Bolivijac s hrvatskim korijenima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!