Glas Hrvatske

13:34 / 26.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

U Donjoj Lastvi održana književna večer "Međunarodna književno - kulturna suradnja"

Književna večer "Međunarodna književno - kulturna suradnja"

Književna večer "Međunarodna književno - kulturna suradnja"

Foto: snimka zaslona / radiodux.me

U Hrvatskoj knjižnici "Ljudevit Gaj" u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana je književna večer "Međunarodna književno - kulturna suradnja", na kojoj su promovirane dvije panorame suvremene crnogorske i hrvatske poezije - "Razlog za pjesmu" i "Odlazak u stihove" koautora dr. sc. Željke Lovrenčić iz Zagreba i Božidara Proročića sa Cetinja.

Prof. Veljko Đukanović tom je prilikom naglasio da je u panorami suvremene crnogorske poezije "Odlazak u stihove" zastupljen 21 autor te da su prilikom odabira pjesnika priređivači prvenstveno vodili računa da u njoj budu zastupljeni živi pjesnici, bez obzira na godine starosti, koji su se istakli svojim književnim stvaralaštvom.


- Za sastavljanje bilo kakve antologije, samo po sebi nosi ogroman rizik, za samog priređivača, jer od velikog broja dobrih autora, treba izdvojiti one najbolje, a to nije lak zadatak ni za najveće poznavaoce suvremenih pjesničkih kretanja. Zbog toga u njima uvijek mora postojati  i doza subjektivnosti, jer svaki čitalac na svoj način doživljava i prihvaća različite autore i njihovo poetsko izražavanje. Pored nesumnjive kvalitete svih zastupljenih pjesnika priređivač je imao u vidu da u panorami budu zastupljeni autori sa svih prostora Crne Gore, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Normalno je da ovoliki broj autora ima različite teme i motive, ali ima nešto što im je zajedničko, a to je slikanje stanja u Crnoj Gori u proteklih sedamdesetak godina i razmišljanje kako da se ponašamo na tom čudnom brodu zvanom smisao života. Nadam se da će "Odlazak u stihove" biti nadahnuće mladim crnogorskim pjesnicima da se i njihovo ime jednog dana nađe u sličnim panoramama crnogorske poezije – rekao je prof. Đukanović.


- Panorame su nastale kao dio zajedničkog koautorskog projekta i kulturnog povezivanja Crne Gore i Hrvatske. Kultura jeste ono što povezuje naše narode. Ove panorame predstavljaju one crnogorske i hrvatske autore, koji su utkali sebe u najljepše književne i pjesničke domete u Crnoj Gori, ali daleko i van njenih granica. U samim panoramama zbog galaktičkih riječi samih autora, put ovih panorama  je put beskonačnog ishodišta njenih autora, čija poezija je tako sačinjena da kaže i neiskaživo. Ako dublje uđemo u suštinu poezije autora doživjet ćemo iskonske poruke, koje će nam biti najljepše svjedočanstvo našeg postojanja i naše budućnosti – izjavio je Božidar Proročić, koji je na početku ove svečanosti izrazio zahvalnost Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća, za prezentiranje i promoviranje svih vrijednosti Hrvata u Crnoj Gori.


Dr. sc. Željka Lovrenčić iz Zagreba rekla je da se narodi zapravo najsnažnije međusobno povezuju kulturom.


- Hrvatska i Crna Gora njeguju višestoljetne kulturne i književne veze, koje su u povijesti bile posebno snažne za  vrijeme duge vladavine dinastije Petrović. Hrvatsku i Crnu Goru danas posebno snažno povezuju i hrvatska zajednica u Crnoj Gori te crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Čitateljima i našoj zajednici u Crnoj Gori predstavljamo suglasje od 40 snažnih poetskih individualnosti i nadamo se da će uživati u ovoj pjesničkoj panorami, u vještini onih koji trenutno obilježavaju suvremenu hrvatsku književnu scenu – zaključila je dr. sc. Lovrenčić.


Novinarka, pjesnikinja i blogerica Božica Brkan, koja je također uvrštena u panorami, pročitala je nekoliko svojih pjesama te na taj način dala književnoj večeri poseban pečat. Među nazočnima su bili i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček.


(Izvor: radiodux.me)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!