Glas Hrvatske

12:15 / 09.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

U Chicagu održan osmi "Mladifest"

Mladifest

Mladifest

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

U Chicagu je prošloga vikenda održan osmi "Mladifest" - susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade. Domaćin je bila hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama, a susret se odvijao pod geslom "Gospodine, svi te traže" (Mk 1, 37).

"Mladifest" Chicago trebao je biti održan prošloga ljeta, ali je zbog pandemije koronavirusa pomaknut za ovu godinu. Nažalost, zbog zatvorene granice između Amerike i Kanade, na ovom događaju nisu mogli sudjelovati mladi hrvatski katolici iz Kanade, pa je ovaj susret okupio mlade iz sedam hrvatskih župa u SAD-u.


Susret je započeo u petak, 4. lipnja. Svetu misu otvaranja predslavio je fra Antonio Musa iz hrvatske župe sv. Jeronima, a događaj se nastavio cjelodnevnim programom u subotu. Mladi su imali priliku čuti sjajnog katoličkog govornika Paula J. Kima, zatim trajnog đakona Ivana Mikana i njegovu suprugu Lily, sudjelovati na radionicama po malim skupinama, upoznati izabrane svece, ispovijediti se i sudjelovati u klanjanju. Toga drugoga dana svečanu svetu misu predslavio je kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi fra Jozo Grbeš.


Trećega dana program je započeo rano ujutro u crkvi sv. Jeronima gdje je sve sudionike pozdravio župnik fra Ivica Majstorović. Mladi su sudjelovali u tijelovskoj procesiji s Presvetim, a svečanu svetu misu zatvaranja predslavio je fra Lovro Šimić iz hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda iz New Yorka.


Na susretu su sudjelovali i mladi iz Hrvatske, članovi Nove Eve predvođeni don Davidom Leskovarom, SDB i fra Filipom Vukinom. Zajedno sa članovima zbora hrvatske katoličke mladeži iz Chicaga Opera Christi oni su animirali cijeli susret. U nedjelju poslijepodne mladi su imali priliku za opušteno druženje uz ručak i utakmicu Hrvatske nogometne reprezentacije, a Mladifest Chicago završio je zajedničkom molitvom Ispovijest vjere. 


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!