Glas Hrvatske

10:54 / 15.06.2021.

Autor: Slavica Štefić

U Bitoli proslavljen Dan državnosti

default error photo

Makedonsko-hrvatsko društvo "Hrvatski kulturni centar Marko Marulić" u Bitoli su organizirali, uz poštovanje epidemioloških mjera, proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske.

Manifestacija je organizirana uz promociju knjige makedonskog književnika i akademika Zorana Pejkovskog "Hrvatski kazališni glumci i redatelji koji su u Makedoniji radili od 1913. do 1941." Promotor knjige bio je recenzent prof. dr. Dimitar Pandev iz Skoplja.


Manifestaciju je uveličao koncert dalmatinske ženske vokalne skupine "Tamarin" iz Solina. Klapa "Tamarin" ove godine slavi svoju 30. obljetnicu postojanja. Djeluje pod okriljem Udruge Kapljuč iz Solina.


Ova međunarodna suradnja "Tamarinki" i MHD - hrvatskog kulturnog centra "Marko Marulić" nastoji učvrstiti potrebe za prepoznavanjem važnosti tradicije, osobito važnosti očuvanja kulturne baštine i kulturnog identiteta hrvatske manjine, te osjećaja svoje pripadnosti u državama regije i hrvatskoga iseljeništva u svijetu.


Nastupila je i suradnica i prijateljica klape, novinarka Slobodne Dalmacije, te članica Udruge Solinjani Mia Sesartić, koja je napisala nekoliko knjiga o životu u svome gradu Solinu, čitajući crtice iz života u Solinu između dva svjetska rata i kako su se na Cvjetnicu momci i cure pogledavali i družili, a sve će čitati u narječju i dijalektu solinskog i splitskog zavičaja Dalmacije.


Na kraju koncertne svečanosti, svi sudionici zajedno su na pozornici otpjevali klapsku pjesmu "Croatio iz duše te ljubim".

Na proslavi Dana državnosti RH u Bitoli sudjelovale su  i vrijedne ruke članova Udruge Solinjani iz Solina, koji su pripremili delicije tradicijske dalmatinske kuhinje pripremljene po izvornim tradicijskim receptima pod krilaticom "Iz solinskog lonca - što su jeli naši stari". Svi  sudionici te Udruge bili su odjeveni i u tradicijske nošnje te i na taj način predstaviti baštinu i kulturu življenja Hrvata.

Cjelokupan program svečanosti osmišljen je u svrhu poticanja upoznavanja međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, konobe, tradicije dalmatinske kuhinje i hrvatskog načina života, da objasni njihovo značenje nekada i danas.

Manifestacija se održala u suradnji s Kulturnim centrom Bitola, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj  Makedoniji, Ministarstvo kulture Republike Sjeverna Makedonija i općina Bitola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!