Glas Hrvatske

10:00 / 28.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Berlinu predavanje o Svetom Jeronimu Dalmatincu

Sv. Jeronim

Sv. Jeronim

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić organizira predavanje o svetom Jeronimu koje će održati predsjednik Društva Stjepan Škorić.

"Od prijevoda Biblije do nastanka mita o jerolimskoj glagoljici”, naslov je predavanja koje organizira Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić večeras s početkom u 19 sati u prostorijama Hrvatske katoličke misije Berlin na adresi: Feldstr. 4. 13355 Berlin .


Predavanje će se održati Stjepan Škorić, magistar egzaktnih znanosti, tehnike i kroatistike, predsjednik HKD VF Mažuranić. 


Večer će glazbeno upotpuniti klapu Poverello .


- Godine 2020. navršila se 1600. obljetnica smrti u našem narodu štovanog sv. Jere, Jeronima, Jerolima. Ovaj crkveni otac, pustinjak i erudit zauzima istaknuto mjesto među učenicama i svecima u našoj povijesti i tradiciji.


Na predavanju će se pokušati odgovoriti na pitanja:


Zašto je sv. Jeronim ne znači samo za prijevod Biblije s hebrejskog i grčkog na latinski jezik nego i za očuvanje hrvatske kulture i jezika kroz stoljeća?


Zašto je jednom zgodom zavapio da mu Bog oprosti jer je Dalmatinac?


Koliko ima istine u mitu da je sv. Jere Hrvatima donio glagoljicu i što nam danas on predstavlja?” , stoji u obavijesti HKD VF Mažuranić o predstojećem predavanju, koja završava riječima:

"Radujemo se vašoj dolasku kako bismo uz prateći nastup berlinske klape Poverello, uz srdele, masline i vino uveličali ovo naše druženje!"


Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić u svojih više od četrdeset godina rada  imalo vodeću ulogu u promidžbi hrvatske pisane riječi i uvelike je zaslužno što naši radnici i iseljenici nisu zaboravili da su na hrvatskoj grudi rođeni brojni velikani pera, stiha i duha. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!