Glas Hrvatske

09:11 / 15.04.2019.

Autor: Tomislav Šikić

U Beču uručene nagrade "Metron" za 2018. godinu

Vili Rešetarić i Basbaritenori (Foto: Snježana Herek)

Vili Rešetarić i Basbaritenori (Foto: Snježana Herek)

Foto: - / -

Na isvečanosti u prepunom Hrvatskom centru u Beču, u četvrtak 11. travnja gradišćanskom Hrvatu iz Stinjaka Viliju Rešetariću (70), austrijskom glazbeniku, kabaretistu i borcu za ljudska prava te muškom vokalnom sastavu Basbaritenori iz Beča koji s Rešetarićem surađuju već više od deset godina, uručene su Kulturne nagrade HC-a "Metron" za 2018. godinu.


Po prvi puta od 2008. godine, otkako se nagrada dodjeljuje, Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti dva "Metrona" - pojasnila je tajnica Hrvatskoga centra Gabrijela Novak Karall

Laudaciju nagrađenom Viliju Rešetariću izrekla je njegova sumještanka, znanstvena suradnica mr. Marijana Grandits. Govoreći o Rešetarićevu životnom putu i dosadašnjim tridesetogodišnjim postignućima naglasila je da ga je žiri nagradio za životno djelo i zalaganje za očuvanje materinskog hrvatskog jezika i kulture u višejezičnom austrijskom prostoru te općenito za solidarnost, toleranciju i integraciju ljudi s društvenih margina. - Rešetarić utemeljio Bečki dom za integraciju, a vezano uz to i "Bečki bal izbjeglica" koji se još uvijek održava u Vijećnici Grada Beča te je uz to suosnivač nekih drugih integracijskih i humanitarnih kuća i institucija - dodala je.

Pohvalu Basbaritenorima održala je prof. dr. Ursula Hemetek, voditeljica Instituta za istraživanje narodne glazbe i etnomuzikologiju Bečkog sveučilišta, pobrojavši razloge zašto je sedmeročlani žiri jednoglasno donio odluku o nagrađivanju toga "nadasve originalnoga i visokoprofesionalnog muškog pjevačkog kvarteta odnosno s Rešetarićem kvinteta". To su, kako je istaknula, njihova individualna kreativnost, performans, vokalne mogućnosti, izbor repertoara i glazbena obrazovanost. - Naravno, i njihov glazbenici prvijenac, nosač zvuka "Hometown records", kojime staro prezentiraju u novom ruhu - rekla je Hemetek. 

Ursula Hemetek s nagrađenima (Foto: Snježana Herek)

Ursula Hemetek s nagrađenima (Foto: Snježana Herek)

Foto: - / -

Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik Hrvatskoga centra Tibor Jugović istaknuvši kako je i sam dirnut do suza ne samo naporima koje nagrađeni putem glazbe ulažu u promociju i očuvanje gradišćanskohrvatskoga jezika i kulture nego i brojnom publikom koja je napunila Hrvatski centar do posljednjega mjesta.

Nagrađeni su glazbeno zahvalili nazočnima te uz odobravanje i aplauz publike izveli splet svojih najpopularnijih pjesama.

(Foto: Snježana Herek)

(Foto: Snježana Herek)

Foto: - / -

Svečanost, koja je bila spoj glazbenoga i drugog razumijevanja stare i nove generacije glazbenika, svojim je nastupom uveličao i austrijski glazbenik i genijalni pisac tekstova u bečkom dijalektu Ernst Molden.

(Snježana Herek)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!