Glas Hrvatske

17:34 / 14.04.2022.

Autor: Snježana Herek

U Beču predstavljena pjesnička stvaranja na hrvatski način

Prvi hrvatski pjesnički festival

Prvi hrvatski pjesnički festival

Foto: Snježana Herek / -

U organizaciji Hrvatske zajednice umjetnika u Austriji (HZUA), na čijem je čelu Ana Vrcić Oršolić, u Beču je pod nazivom “Beč u proljeće” održan Prvi hrvatski pjesnički festival.

Festival je otvorio Silvio Kus, opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji, koje je bilo i jedan od pokrovitelja ove kulturne manifestacije.


- Ovaj je Festival vrijedna inicijativa kojom se daje poticaj pjesništvu i književnom stvaralaštvu, koje nas oplemenjuje i predstavlja u svijetu - rekao je Kus. Istaknuo je kako je bečki festival „kulturni i obrazovni događaj, jer je i važan doprinos očuvanju hrvatskog jezika u Austriji”.

Silvio Kus

Silvio Kus

Foto: Snježana Herek / -

Goste je nakon uvodnog glazbenog priloga hrvatskog pijaniste Hrvoja Jugovića, dobitnika “Večernjakove domovnice 2020.”, pozdravila predsjednica HZUA Ana Vrcić Oršolić zahvalivši pokroviteljima Veleposlanstvu RH u Beču i Predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Austriji na pokroviteljstvu, a pjesnicima, sponzorima i publici na odazivu.


- Hvala što ste omogućili da je moj san postao stvarnost - istaknula je.

Ana Vrcić Oršolić

Ana Vrcić Oršolić

Foto: Snježana Herek / -

Svoje osjećaje stavili su na papir i izuzetno impresivno pretočili u stihove gosti iz Varaždina, Ljubica Ribić na hrvatskom i Milan Novak na hrvatskom i slovenskom jeziku u sklopu svog performansa “Ritam misli”. Ovaj sjajan pjesnički dvojac oduševio je publiku prekrasnim inspirativnim pjesmama, posvećenim raznim temama i dilemama. Posebno dirljive su bile dvije pjesme Ljubice Ribić posvećene ratu i ratnim grozotama u našem Vukovaru i sada u ukrajinskom Mariupolju.


Publici su se svojim jednostavno izrečenim stihovima i pjesmama, čija je dubina osvojila srca svih nazočnih predstavili i pjesnikinja Gordana Pirel Zejnilagić iz Njemačke, Čakovčanka Bosiljka Marković koja je čitala djela hrvatskog pjesnika Stanislava Petrovića iz Čakovca i Kata Raštigorac iz austrijskog Tullna s dvije ljubavne pjesme. Na kraju se je publici predstavio Slađan Dragojević, fotograf iz Buja, koji je čitajući jednu pjesmu, koju je malo tko mogao razumjeti zbog jezične mješavine dijalekata, pokušao spojiti susret poezije i fotografije. Na kraju je Dragojević predstavniku Veleposlanstva Kusu darovao foto-publikaciju “Buje”.

Umjetnici

Umjetnici

Foto: Snježana Herek / -

Festivalski program vodila je Duška Mušić iz Ploča, koja se također predstavila svojim stand-up programom, bolje rečeno sladunjavim erotskim pričama. Duhoviti sadržaji su nagrađeni smijehom i burnim pljeskom, posebice muškog dijela publike, ali psovke i prostačenja bila su suvišna i nisu se baš uklopila u bečki ambijent.


Festival je završio čarobnom Mozartovom Sonatom u a-molu, KV 309 u izvedbi pijanista Hrvoja Jugovića na glasoviru.

Publika

Publika

Foto: Snježana Herek / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!