Glas Hrvatske

09:16 / 20.06.2021.

Autor: Slavica Štefić

U Beču počeo CRO-ArT festival

default error photo

Pod motom "povezivanje", u crkvi sv. Petra u prvom bečkom kotaru 15. lipnja otvoren je Festival hrvatske suvremene glazbe i umjetnosti „CRO-ArT“.

Na koncertu u utorak, 15. lipnja, nastupio je Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem profesora Jože Haluze. Predstavili su sakralna i svjetska djela. Otvaranje je bilo vrlo uspješno, rekla je umjetnička direktorica festivala, violinistica Andrea Nikolić.


Festival „CRO-ArT“ priređuje se drugi put. Nikolić od 2013. vodi i međunarodni ansambl WISE – Wien international solists ensemble. Festival hrvatske suvremene glazbe „CRO-ArT“ koncipiran je kao kulturni događaj na najvišoj umjetničkoj razini. Namjera je predstaviti hrvatsko suvremeno stvaralaštvo. Prvi festival 2020. bio je u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.


Festivalski koncerti održavaju se na različitim lokacijama sve do 16. srpnja, a u fokusu su nagrađeni suvremeni hrvatski skladatelji, od kojih mnogi žive i stvaraju u Austriji, kao i najvažniji skladatelji 19. i 20. stoljeća. To su npr. Dora Pejačević, Boris Papandopulo, Emil Cossetto, Josip Štolcer Slavenski i drugi.


Publika će moći čuti djela najznačajnijih hrvatskih skladatelja u izvedi glazbenika u krugu umjetničke direktorice festivala Andree Nikolić i njena bečkoga ansambla međunarodnih solista WISE i njihovih renomiranih gostiju.


U drugom izdanju „CRO-ArT“ festivala posebni su gosti mladi hrvatski umjetnici, pod vodstvom profesora Jože Haluze. Na prvom koncertu i ujedno otvorenju ovogodišnjeg programa predstavili su “Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu“ – prva praizvedba izvan Hrvatske – Zorana Novačića, kao i djela Paula Hindemitha i Josipa Štolcera Slavenskoga: Improvizacija i Drmleč iz Međimurja iz ciklusa "S Balkana", Tomislava Uhlika i Frana Lhotke.


Drugi koncert festivala će uz hrvatske kompozitore uključiti i austrijske suvremene skladatelje. Koncert, 3. srpnja, u Konzilsgedächtniskirche u Lainzu, odvijat će se pod pod geslom “Almost invisible…”. Predstavit će djela Fritza Keila, Sophie Reyer, Flore Geisselbrechta, Rudolfa Hinterdorfera, Olje Janjuš i Akosa Banlakya. Izvođači programa s nekim praizvedbama su WISE Wien International Soloists Ensemble, Andrea Nikolić, violina i Steven Schaschereg, bariton.


U okviru festivala će se 15. srpnja održati razgovor s hrvatskim glazbenicima, muzikolozima i skladateljima. U fokusu će biti suvremena glazba u Hrvatskoj i Austriji i položaj hrvatske glazbe u Europi i svijetu nakon pandemije.


Završni koncert održat će se 16. srpnja u crkvi sv. petra, gdje će gosti iz Hrvatske i WISE izvoditi djela hrvatskih i austrijskih suvremenih skladatelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!