Glas Hrvatske

11:12 / 03.10.2021.

Autor: Snježana Herek

U Beču otvorena izložba slika Zorana Šimunovića iz Nuštra

Slikar Zoran Šimunović, kustosica Gisela Weissenbach i veleposlanik Daniel Glunčić

Slikar Zoran Šimunović, kustosica Gisela Weissenbach i veleposlanik Daniel Glunčić

Foto: Snježana Herek / GLAS HRVATSKE

Pun spremnik pozitive i kolorističkog optimizma ponudio je Bečanima svojim uljima velikih formata iz ciklusa "Je li astronautima potrebna umjetnost" mladi hrvatski slikar i kustos Gradskog muzeja Vukovar Zoran Šimunović iz Nuštra, na prodajnoj izložbi otvorenoj u galeriji DISTRICKT4Art u Beču. Po reakcijama publike zasigurno pun pogodak u vrijeme tmurnog jesenjeg ozračja i Covid pandemije.

- Za mene je osobno izazov izlagati moja djela ovdje u Beču, gradu svjetskih događaja likovne umjetnosti. Ovdje sam prvi put, prije dvije godine izlagao sam u Grazu -  rekao je Šimunović na otvorenju izložbe kojoj je nazočio i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.


- Slike hrvatskog slikara Zorana Šimunovića, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnima - rekla je kustosica izložbe, galeristica Gisela Weissenbach. Istaknula je kako kolorističke i spontane umjetnikove lirske poruke koje bude optimizam su za posjetitelje važno vizualno-kulturološko iskustvo koje govori o značaju umjetnosti i kulture kako za pojedinca tako i za društvo.


Istoga mišljenja bio je i veleposlanik Glunčić koji je rekao kako je slikar Šimunović "svu svoju vedrinu i optimizam za oko izuzetno privlačnim koloritom i dopadljivim umjetničkim izričajem znalački prenio u ljepotu slika".


O izložbenom postavu govorio je i sam autor izložbe: - Slike su moj dom, jer se bavim interijerima i prostorom u kojem živim. Na njima gradim priče astronauta i Hommage prostora, dakle sve što me svakodnevno okružuje. Moj je dom prepun detalja. Svaki kutak mog umjetničkog djela je personaliziran i nosi moje najljepše uspomenu iz djetinjstva koje nudim promatraču kroz naizgled nevažne figurice i igračke i druge predmete da se i on uključi u stvaranje djela podsjećanjem na fragmente iz vlastitog djetinjstva", rekao je Šimunović. 


Istaknuo je kako je njegov cilj "promatračima njegovih djela ponuditi veliki format, jer se kroz njega bolje umjetnički izražava, boju, pozitivu i vizualno uživanje", dodavši: -Pazim na kvalitetu i ne bavim se hiperprodukcijom. Uglavnom ne slikam odjednom više od tri do šest djela.


- Moje slike pršte pozitivom, i ama baš nigdje ne možete isčitati nešto negativno. Poanta je da ljudi uživaju, zavole i cijene umjetnost - poručio je akademski slikar iz Nuštra, kome je umjetnost, kako kaže, strast.


Šimunović je istaknuo kako je stoga važno "osvijestiti ljude da se bez umjetnosti ne može, i da je ona ta koja širi ljudske vidike i mijenja poglede na život".


- Glavna poruka moje bečke izložbe koju želim odaslati austrijskoj javnosti je da postoji nova generacija hrvatskih likovnih umjetnika, koji svojim radovima žele dokazati da vrijede i mogu čvrsto stajati rame uz rame s ostalim europskim autorima - rekao je autor izložbe koja je izazvala zanimanje austrijskih ljubitelja likovne umjetnosti.


Izložbu, koja ostaje otvorena do 14. listopada, otvorio je kolekcionar klasične moderne i hrvatske umjetnosti iz Beča Milan Krivda.


Dakle, treba iskoristiti priliku, ući u bečki galerijski prostor DISTRICT4Art i uživati u ljepoti Šimunovićevih djela, ako već niste u mogućnosti odvojiti novac za neko od izloženih ulja na platnu.


Zoran Šimunović je mladi akademski slikar, rođen 1984. godine u Vinkovcima, čiji su talent i djela, iako ima samo 37 godina, već prepoznati u umjetničkim vodama ne samo u Europi nego i izvan nje. Diplomirao je 2013. godine na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Dobitnik je Rektorove nagrade za najboljeg studenta u akademskoj godini 2010/2011, te dobitnik prve nagrade Sony 2012. godine za kratki film "Book".


Detalj s izložbe

Detalj s izložbe

Foto: Snježana Herek / GLAS HRVATSKE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!