Glas Hrvatske

14:06 / 14.06.2022.

Autor: Snježana Herek

Hrvatski Dan državnosti proslavljen u Beču

Proslava Dana državnosti RH u Beču

Proslava Dana državnosti RH u Beču

Foto: Snježana Herek / HRT

U Glorietti, povijesnom zdanju parka Schönbrunn u Beču održan je svečani prijam i proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, Dana hrvatske vojske i 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije. Prijemu i slavlju nazočilo je oko 300 gostiju i uzvanika, među njima veliki broj diplomata i vojnih izaslanika iz mnogih prijateljskih država koje imaju svoja veleposlanstva u austrijskom glavnom gradu, političara i raznih stranačkih izaslanika te gospodarstvenika i drugih djelatnika iz hrvatskog i austrijskog javnog života. 

Već pri samom ulazu u Gloriettu, gdje su goste i uzvanike dočekivali i pozdravljali hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, te predstavnik Stalne misije RH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Ujedinjenim narodima (UN) i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Mario Horvatić i vojni izaslanik brigadir Mijo Ćubić, uz počasnu stražu šestero uniformiranih pripadnika Zrinske garde Čakovec, više nego evidentan je bio ne samo snažan osjećaj dobrodošlice i gostoprimstva nego i međusobnog prijateljstva i uvažavanja, koji je trajao do samog kraja svečanosti.


Svečanost je počela nacionalnim himnama Austrije i Hrvatske. Austrijsku je izvela mlada i u međunarodne glazbene vode već etablirana hrvatska sopranistica Marija Vidović, a hrvatsku himnu naša fantastična muška Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, osnovana 2001. godine u Splitu. Oni su u nastavku programa svojim glazbenim umijećem i popularnim pjesmama izazvali oduševljenje svih nazočnih. I mladih i starih. Sopranistica Vidović međimurskim popevkama, a Klapa Sv. Juraj dalmatinskim hitovima. Bila je to prava “fešta”.


Veleposlanik Glunčić je u uvodnom govoru istaknuo hrvatske napore uložene za uspostavu slobodne, samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske prije 30 godina, danas zemlje članice i pouzdanog partnera Europske unije i NATO saveza. Zahvalio je svim državama koje su već na samom početku priznale samostalnu Hrvatsku i podržale je u tim, za nju teškim danima, a među kojima je prednjačila i prijateljska nam Austrija.


- Čestitam Dan državnosti Hrvaticama, Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u Austriji, ali i svim Hrvatima diljem svijeta i u Domovini Hrvatskoj - rekao je Glunčić. Napomenuo je da je na Dan Državnosti 30. svibnja bilo nemoguće organizirati ovu svečanost, ali da smo danas ovdje da svi zajedno to sada zajedno proslavimo.


- Ovo je i Dan zahvalnosti prvenstveno svima onima koji su se zauzeli za našu Domovinu i braniteljima koji su je stvorili, osjetivši početkom 90-tih njezin zov. Tako je zajedničkim snagam stvorena slobodna i međunarodno priznata Republika Hrvatska. Mi Hrvati dobro znamo što to znači boriti se za svoju državu i braniti svoj narod. Stoga velika solidarnost s ovoga mjesta s ukrajinskim narodom, uz poruku da ga nećemo zaboraviti u ova za njega teška vremena. Izuzetno mi je drago da je danas ovdje s nama i moj ukrajinski kolega veleposlanik Vasil Čiminez - istaknuo je hrvatski veleposlanik. Zahvalivši se svima na dolasku osvrnuo se je i na nazočnost gardista počasne Zrinske garde Čakovec, koja je nedavno u bečkom Novom Mjestu postavila spomen obilježje hrvatskim povijesnim velikanima Zrinskom i Frankopanu.


Glunčić je posebno zahvalio županu Međimurske županu Matiji Posavcu na suradnji i pomoći u organizaciji proslave Dana Državnosti RH u Beču, kao i domaćinu restorana i kavane Gloriette Josipu Šušnjari, koji je omogućio svojim Hrvatima svečanost ovih razmjera u prekrasnom povijesnom prostoru još iz vremena Marije Terezije. Češke i ugarsko-hrvatske kraljice, austrijske nadvojvotkinje i prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom Monarhijom.


Glunčić je također zahvalio veleposlaniku Horvatiću, na pomoći, suradnji i prijateljstvu u rješavanju raznih problema i razmjeni mišljenja.


- Čast mi je pozdraviti vas danas ovdje na proslavi Dana Državnosti. Konačno smo nakon dvije pandemijske godine ponovno zajedno uživo - rekao je veleposlanik Horvatić zahvalivši svim nazočnim predstavnicima iz OESS-a, UN-a i drugih međunarodnih organizacija u Beču na dolasku, zaželjevši im, uz dobrodošlicu i dobru zabavu.


Potom se nazočnima obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec.


- Drago mi je da je Međimurje kao hrvatska regija koja graniči sa Slovenijom i najbliža je Austriji dobila priliku predstaviti se ovdje u Beču, i to upravo na Dan Državnosti i 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije - rekao je Posavec. Istakao je kako je županija Međimurje ovaj skup iskoristila kako bi se predstavila kao “europska destinacija izvrsnosti i to trostruke po ocijeni Europske komisije-kao europska regija sporta, trostruka dobitnica nagrade Financial Timesa, za pozitivno i poticajno poduzetničko okružje”. Ali iskoristila ga je sjajno i za promociju svojih međimurskih kulinarskih specijaliteta, među kojima je bila i njihova poznata i nezaobilazna gibanica i druge poslastice, specijaliteti i pića u kojima su uživali ne samo Hrvati nego i njihovi austrijski i drugi strani gosti.


Sretan i zadovoljan sudjelovanjem na proslavi Dana Državnosti bio je počasni predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojizije Sobočanec. - Ponosan sam na gardiste, na otkrivanje spomenika Zrinskom i Frankopanu nedavno u Bečkom Novom Mjestu i sve Hrvate koji se drže zajedno i danas su ovdje došli sa svojim austrijskim prijateljima proslaviti Dan Državnosti - rekao je Sobočanec.


Ponosna na sudjelovanje na svečanosti bila je sopranistica Vidović, koja nam je rekla da svuda gdje god nastupa, bez obzira da li je to u Hrvatskoj, Austriji ili nekoj drugoj zemlji, svakako izvodi i hrvatske pjesme, kako bi promovirala Hrvatsku i hrvatske skladatelje, te prenijela svoja glazbena iskustva na mlade naraštaje.


Predsjednica za kulturu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport (AHZ) u Beču Jadranka Vincek izrazila je pregršt pohvala organizatoru više nego uspješne proslave Dana Državnosti RH u Beču, jer i sama iz vlastitog iskustva vezanog uz AHZ zna da baš nije lako organizirati jednu takovu manifestaciju za više stotina ljudi. Ono što ju je posebno impresioniralo, kao i gotovo sve u dvorani bila je veličanstvena, visokoprofesionalna Klapa Sveti Juraj, koja je sve vrijeme bila pravi glazbeni magnet za brojne goste, koji su sa zgodnim i u prelijepa bijela odijela odjevenim “dečkima” zajedno pjevali iz svega glasa. Naravno, nije izostao ni fotoshooting. I to više puta. I sve to uz međimurske specijalitete i probrana vina.


U svakom slučaju upečatljivo obilježavanje i proslava ovih važnih datuma novije hrvatske povijesti i međunarodne suradnje.

Proslava Dana državnosti RH u Beču

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!