Glas Hrvatske

09:47 / 02.02.2023.

Autor: Tomislav Šikić

U Bakuu predstavljena knjiga poezije akademika Drage Štambuka

Uzvanici u Bakuu

Uzvanici u Bakuu

Foto: ustupljena fotografija / HAZU

Na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Azerbajdžanu, u Bakuu je 24. i 26. siječnja 2023. predstavljena knjiga poezije "Zefir" hrvatskog pjesnika i veleposlanika u Iranu akademika Drage Štambuka. 

Promocija u Bakuu

Promocija u Bakuu

Foto: ustupljena fotografija / HAZU

Budući da u Hrvatskoj jednako kao i u Azerbajdžanu ne postoje međusobni prevoditelji, za prijevod "Zefira“ korišten je prijevod iste knjige na perzijski jezik, pod nazivom "Damavand, s onu stranu mora“. Knjigu je preveo azerbajdžanski iranist Ilgar Alfioglu, a tiskala ju je najveća izdavačka kuća u Bakuu "East-West“. Štambukovu knjigu poduprlo je hrvatsko Ministarstvo kulture i medija. "Zefir“ je prvo književno djelo jednog hrvatskog autora prevedeno na azerbajdžanski jezik. Promocije u prestižnom Baku Book Centru te na Azerbajdžanskom sveučilištu za jezike izazvale su veliko zanimanje domaće političke i kulturne javnosti kao i diplomata akreditiranih u Azerbajdžanu. Veleposlanstvo je poklonilo knjigu ministru vanjskih poslova Jeyhunu Bayramovu te sada već bivšem ministru kulture i supredsjedatelju Međuvladine gospodarske komisije Anaru Karimovu.


Pozivu na promociju odazvali su se brojni kulturni djelatnici u Bakuu, predstavnici državnih organizacija, ljubitelji poezije te diplomati. "Zefir“ je predstavila vrlo utjecajna azerbajdžanska političarka, zastupnica u parlamentu, predsjednica Odbora za kulturnu suradnju Gulnara Pashayeva, koja i sama piše poeziju, te prevoditelj – iranist Ilgar Alfioglu. Pjesme iz zbirke govorili su pjesnikinja Nigar Hasanzade, televizijski prezenter Ilgar Fahmi te autor Drago Štambuk. Dva dana kasnije akademik Štambuk je gostovao na Azerbajdžanskom sveučilištu za jezike.


Susretu sa studentima i nastavnicima prethodio je sastanak akademika Štambuka i njegovog domaćina, hrvatskog veleposlanika Branka Zebića, s vodstvom sveučilišta – rektorom, akademikom Kamalom Abdulom te s vicerektorima (jedan od njih je bivši predsjednik azerbajdžanske vlade Novruz Mammadov). Susretu pjesnika i studenata prisustvovao je veći broj profesora, kao i rektor te njegovi pomoćnici. Shahin Halilli, anglist s Filološkog fakulteta dojmljivo je predstavio hrvatskog pjesnika, a studentsko recitiranje Štambukove poezije te njihova pitanja i autorovi odgovori ostavili su snažan dojam.


Knjiga "Zefir“ naišla je na odziv i šire javnosti. Brojni portali objavili su vijest o ovom kulturnom događaju, a promociju u Baku Book Centru snimila je i azerbajdžanska televizija.


(HAZU)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!