Glas Hrvatske

11:56 / 16.09.2021.

Autor: David Rey

Trideseta obljetnica najstarije hrvatske komore u inozemstvu

Marcos Pejacsevich - predsjednik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore

Marcos Pejacsevich - predsjednik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore

Foto: Matija Jerković / osobna arhiva/archivo personal

Argentinsko-hrvatska gospodarska komora, kao najstarija hrvatska dvonacionalna komora, ove godine slavi tri desetljeća svog osnutka. 

- Tom prilikom organizira niz gospodarskih, kulturnih i sportskih programa s kojima želi privući pažnju javnosti na svoje ciljeve: jačanje gospodarske suradnje s Republikom Hrvatskom, nastavak povezivanja s Hrvatima u unutrašnjosti Argentine te održavanje suradnje s ostalim hrvatskim partnerima u Latinskoj Americi. Argentinsko-hrvatska gospodarska komora ove godine slavi svoju tridesetu obljetnicu. Usporedno s osamostaljenjem Republike Hrvatske, u Buenos Airesu je 1991. godine bila osnovana naša institucija, a to nas čini nositeljima laskave titule najstarije hrvatske komore u inozemstvu. Tijekom tri prethodna desetljeća Hrvati su u Argentini uspjeli etablirati prepoznatljiv identitet, a Hrvatsku se percipira kao kvalitetan europski brand. Tome je doprinijela i naša Komora baveći se institucionalnim organiziranjem hrvatskih gospodarstvenika i razvijanjem gospodarskih veza s Republikom Hrvatskom - kaže Matija Jerković, voditelj projekata međunarodne suradnje Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.


Komora promiče poslovne odnose između gospodarstvenika iz Argentine i Hrvatske.


- Smatramo kako nam je ova godišnjica izvrsna prilika da privučemo pažnju javnosti na naše aktualne ciljeve. A to su: kao prvo, jačanje gospodarske suradnje s Republikom Hrvatskom. Kao drugo, nastavak povezivanja s Hrvatima u unutrašnjosti Argentine. Te kao treće, koordinacija s ostalim hrvatskim komorama na regionalnoj, latinoameričkoj razini. Zato ćemo organizirati niz projekata promidžbe s kojima želimo privući nove investitore i sponzore, a napose mlade gospodarstvenike koji žele raditi na poslovnim projektima između Južne Amerike i Hrvatske. Također, vodimo računa da naša događanja uvijek budu i sredstvo kulturne promocije. Želimo i s pažnjom na detalje - primjerice da se predviđena događanja poklapaju s blagdanima u Republici Hrvatskoj - dati tako i naš doprinos ovoj kulturnoj diplomaciji - naglašava dr. Matija Jerković.


U povodu obilježavanja tridesete obljetnice osnutka, Argentinsko-hrvatska gospodarska komora organizira razne gospodarske, kulturne i sportske aktivnosti.


- Dakle, 6. listopada, odmah pred Dan hrvatskoga Sabora, organiziramo golf turnir na poznatom terenu u San Isidru u Buenos Airesu. Na turniru će sudjelovati osamdesetak igrača, a same prijave započinju sredinom rujna. Pored predstavljanja naših sponzora i projekata, cijelo će događanje biti izvrsna prilika za razgovor o investicijskim mogućnostima. Također, tijekom ovih pripremnih mjeseci, stupili smo u kontakt s golferskim udruženjima u Zagrebu i Istri te će nas vrlo radovati ukoliko tu suradnju uspijemo konkretizirati. Zatim smo za mlađu smo generaciju raspisali poziv za osnivanje nogometnog tima. Moram istaknuti da smo, iako su hrvatski nogometni rezultati dobro poznati, ostali zapanjeni odazivom. Primili smo više od stotinjak prijava mladića koji žele igrati za našu “vatrenu” momčad u Argentini. Trenutno tražimo trenera koji bi ih mogao uvježbati. Ovdje valja spomenuti kako je velik broj onih koji su se prijavili, saznao za ovaj projekt upravo zahvaljujući digitalnom popisu Hrvata i njihovih potomaka u Republici Argentini, koji je započet prošle godine - ističe Matija Jerković.


Godine 2019. Argentinsko-hrvatska gospodarska komora organizirala je u Buenos Airesu peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike.


- Za iduće mjesece predvidjeli smo i stručna vođenja po pogonima i poslovnicama naših članova. Nakon mjeseci izolacije, ovakvi će susreti sigurno pružiti priliku za osvježavanje kontakata, za upoznavanje s novim članovima i za osmišljanje budućih inicijativa. Konačno, naši će programi kulminirati slavljem prilikom tridesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske iduće 2022. godine. A nakon toga će na programu biti sudjelovanje naše Komore i na šestom Susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike, koji će se održati u ožujku 2022. u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore. Svim slušateljima Glasa Hrvatske šaljem srdačan pozdrav - zaključuje dr. Matija Jerković, voditelj projekata međunarodne suradnje Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.


Nogomet

Nogomet

Foto: Matija Jerković / osobna arhiva/archivo personal

Matija Jerković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!