Glas Hrvatske

09:05 / 26.02.2022.

Autor: Violeta Kalić

Tribina o digitalizaciji hrvatske kulturne baštine u Skoplju

Tribna u Skoplju

Tribna u Skoplju

Foto: Violeta Kalić / Glas Hrvatske

U organizaciji Makedonsko-hrvatskog društva (MHD) u Skoplju je u petak 25. veljače održanа tribina na temu digitalizacije hrvatske kulturne baštine uz promociju prve internetske informativne platforme na hrvatskom jeziku u Sjevernoj Makedoniji "Croatica".

Tribina je održana u Uredu Predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Mladi HuB Skopje. U panel diskusiji su sudjelovali Nediljko Romac, predsjednik Makedonsko Hrvatskoga Društva, Robert Alađozovski, koordinator za interkulturalizam i bivši ministar kulture, Ljerka Toth Naumova, spisateljica i prevoditeljica; Simona Ristevska, glasnogovornica Agencije za iseljeništvo. Moderator je bio Marko Vidaček, glavni tajnik Hrvatskog foruma. 


U organizaciji Makedonsko-hrvatskog društva (MHD) u sudjelovanju na tribini o digitalizaciji hrvatske kulturne baštine i promociji prve internetske informativne platforme na hrvatskom jeziku "Croatica" uključili su se i nazočni s brojnim prijedlozima utemeljenima na različitim učinkovitim iskustvima. 


Glasnogovornica Agencije za iseljeništvo Simona Ristevska dala je prijedlog za afirmaciju makedonskih Hrvata i uspostavljanje moguće mreže za njihovo umrežavanje, što je, kako ističe, od posebice velikog značenja ne samo za širu afirmaciju njihovih uspjeha nego i za aktivno djelovanje putem različitih projekata diljem svijeta. 


Predložena je uspostava i mogućnost prijevoda na više jezika od kojih bi barem jedan bio svjetski na primjeru iskustva Glasa Hrvatske što je dalo učinkovite retultate diljem svijeta kao neposredna poveznica iseljeništva, ne samo u komunikaciji i prezentaciji rada malih zajednica diljem svijeta, nego i u njihovim mogućim zajedničkim projektima. 


Pjesnikinja mr sc Ljerka Toth Naumova govorila je o sakupljanju radova mladih i o dosadašnjim aktivnostima. Predsjednik Makedonsko Hrvatskog društva Nedeljko Romac istaknuo je brojne aktivnosti te male zajednice koja okuplja članstvo društva u Tetovu. Među njima se ističu akjtivnosti vezane za ronilački klub koji aktivno djeluje i sudjeluje u brojnim akcijama u svrhu zaštite okoliša kako u Sjevernoj Makedoniji tako i u Republici Hrvatskoj gdje nastavljaju svoje aktivnosti i u skorim projektima čišćenja podmorja nedaleko od Dubrovnika i Šibenika u suradnji s hrvatskim roniocima.


Moderator tribine i promocije Marko Vidaček govorio je o širem značenju brojnih sadržaja koji će okupiti pozornost ne samo mladeži kao web stranica koja će svoje sadržaje nadopunjavati brojnim aktualnim temama u sferi kulturne baštine i znanosti. 


Bivši ministar za kulturu i koordinator za interkulturalizam Robert Alađozovski istaknuo je značenje platforme ne samo u cilju očuvanja identiteta hrvatske zajednice nego i u smislu otvaranja novih mogućnosti dobivanja potpora i Ministarstva za kulturu Sjeverne Makedonije u sferi zaštite kulturnog nasljeđa. Najavio je i skori doazak ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek u posjet Sjevernoj Makedoniji od kojeg postoje velika očekivanja vezana uz projekte suradnje između dviju zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!