Glas Hrvatske

12:43 / 08.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Tri obljetnice dva partnerska grada

Obilježavanje triju obljetnica u Kenzingenu

Obilježavanje triju obljetnica u Kenzingenu

Foto: Glas Slavonije / snimka zaslona

Nakon stanke od pune tri godine zbog pandemije koronavirusa, prošloga je vikenda novim susretom u Kenzingenu svečanom akademijom obilježeno 30 godina od prvog kontakta, 20 godina od službenog potpisivanja Povelje o prijateljstvu i 15 godina od službenog potpisivanja Povelje o partnerstvu gradova Kenzingena i Vinkovaca.

Tijekom svih tih godina provedeni su brojni zajednički projekti na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom, humanitarnom i športskom planu, u kojima su sudjelovale doslovno tisuće građana obaju gradova pa se može reći da je to partnerstvo, započeto brojnim humanitarnim akcijama u najtežim trenucima Domovinskog rata, jedno od najživotnijih u Europskoj uniji.


- Vinkovci i Kenzingen njeguju dugogodišnje prijateljstvo koje se temelji na zajedničkim projektima i partnerstvu, a koje nastojimo stalno razvijati i prenositi na mlađe generacije. Posebno je važno to što je u našim dosadašnjim zajedničkim projektima sudjelovalo više od 800 osoba iz Kenzingena i 1200 iz Vinkovaca, što partnerstvo naših gradova ubraja među najintenizivnije u njemačko-hrvatskim, ali i europskim relacijama – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji se u okviru svečane akademije upisao u Gradsku knjigu Kenzingena.


Uz gradonačelnika u vinkovačkom izaslanstvu su bili i predstavnici Grada Vinkovaca, Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Srednje strukovne škole, vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske i Gradskog društva Crvenog križa. Poseban hrvatski, slavonski i vinkovački štih dali su članovi Tamburaškog sastava Čudni 5, nastupom na povijesnom Stadtfestu i svečanoj akademiji.


Domaćini su pod redateljskom palicom dr. Stefana Ghanija pripremili i povijesnu predstavu "Poziv" posvećenu upravo prijateljstvu Kenzingena i Vinkovaca. Održan je i stručni dio vezan uz zajednički problem klimatskih promjena i zaštite šuma, koji je u šumarskom području Nesbruch održao doktor šumarskih znanosti Eberhard Aldinger. Susret je okončan svečanom akademijom u auli Gimnazije Kenzingen, praćenom dijaprojekcijom fotografija iz protekla tri desetljeća i protkanom hrvatskom glazbom.Objavljena je i zajednička monografija. 


(Glas Slavonije)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!