Glas Hrvatske

16:11 / 22.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Tri hrvatska kratkometražna animirana filma u Ottawi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HINA / HRT

U natjecateljskim programima 43. Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, koje se održava online od 22. rujna do 3. listopada, prikazuju se tri hrvatska kratkometražna filma.

"Sve te senzacije u mom trbuhu" autora Marka Dješke, nedavno prikazan na festivalima u Annecyju i Palm Springsu, natječe se za najbolji narativni kratkometražni naslov, izvijestio je HAVC.


Svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, na kojem je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. 


Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Portugalskog instituta za film i audiovizualne umjetnosti (ICA).


U sklopu natjecanja nenarativnog animiranog filma festivala u Ottawi prikazuje se eksperimentalni rad Marka Tadića, "Događaji za zaboraviti", koji je prošle godine osvojio posebno priznanje na slovenskoj Animateci, a publici se premijerno predstavio na zagrebačkom 25 FPS festivalu.


Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata te koprodukciji Zagreb filma, uz potporu HAVC-a.


U konkurenciji studentskog animiranog filma prikazat će se se "Kula" Sunčane Brkulj, također prikazan na ovogodišnjem Annecyju, a koji je autorica napravila uz pomoć mentora Daniela Šuljića.


U natjecateljski program za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri, koji se također prikazivao u Annecyju u lipnju ove godine. 


"Cockpera" Kate Gugić uvrštena je u poseban program "Najbolje od Ottawe 2020." u sklopu kojeg se gledatelji mogu prisjetiti najboljih naslova iz prošlogodišnjeg izdanja festivala, koje je također održano online.


Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najznačajnijih svjetskih festivala animacije, posvećen "najprovokativnijim, najzabavnijim i najinspirativnijim animiranim filmovima svijeta". Za prikazivanje na festivalu ove godine prijavilo se 2528 filmova iz 104 zemalja, a 107 ih je izabrano za natjecateljske programe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!