Glas Hrvatske

15:46 / 24.01.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Izložba "Vječni tango" uskoro u Skoplju

Multimedijska izložba "Vječni tango"

Multimedijska izložba "Vječni tango"

Foto: Foto: Angela Vitanovska / -

U glavnom sjevernomakedonskom gradu Skoplju, već tradicionalno, 12. veljače bit će otvorena multimedijska izložba "Vječni tango" na kojoj će nastupiti umjetnici iz petnaestrak zemalja.

Za izložbu su već prispjeli brojni radovi. 


- "Vječni tango" istodobno objedinjuje vizualne umjetnike iz više zemalja, različite dobi, različite tehnike i umjetnilke izričaje, sudionike iz više sfera umjetnosti, multimediske umjetnike, performere i vizualne umjetnike koji su nadahnuti neprolaznim zanosom i osebujnošću tanga,umjetnosti plesa i glazbe, skladatelja zlatnog perioda vezanog posebice uz ime Astora Piazzolle. Postao je sinonim za moćnu ekspresiju izričaja svih kontrastnih osjećaja ljubavi, patnje, čekanja, nade, nostalgije, ushićenja, i zanosa, pretočenih u markantnu umjetnost plesa i glazbe te nadahnuo i brojne pjesnike, redatelje i brojna filmska ostvarenja. Istodobno je postao metafora, sinonim koji objediinjuje najrazličitije kulture i senzibilitete svijeta te poveznica brojnih generacija koje objedinjuje nadahnuće ovog inspirativnog i umjetničkog, ali i sociološkog fenomena koji je obilježio dvadeseto stoljeće putem različitih umjetnosti -istaknula je u povodu te međunarodne izložbe Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti, stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U Doma kulture "Kočo Racin"- Skoplje. Tango Oblivion, Tango Nuevo, Liber Tango, Tango Jeaoulussie, samo su neki od inspirativnih naslova slavnih tanga koji potiču umjetnike na različite izričaje utjelovljujući neposredno relaciju između glazbe, plesa i vizualnih umjetnosti.


Ove godine na izložbi sudjeluju: iz Argentine: Cristina Varri, iz Austrije: Wanda Furtschegger, Olga Zhminko,iz Republike Hrvatske: Jasminka Blažević Paunović, Goranka Stanić, iz Finske: Aune Mattila, Paivi Ihamaki, iz Izraela: Ishula Ross, Ariela Segal, Miri Freud Mazblum, Tamar Istrin, Ronit Koren Illouz, Esther Kahaner, iz Meksika: Ingrid Rosas, Aurora Angelica Aguilera Diaz de Leon i Alisia de Miner, iz Nizozemske: Bikkel, iz Novog Zelanda Loraine Beattie, iz Norveške: Mathis Mathisen, i Elfi Sverdrup, iz Turske Zeynep Asli Kostepen i iz Velike Britanije Vanessa Garside. 


Među umjetnicima iz Republike Sjeverne Makedonije, sudjelovanje su najavili i brojni eminentni umjetnici, među kojioma su i članovi DLUM: mr sc Marija Svetieva, Reshat Ahmeti, Angel Dimovski Čauš, mr sc Natalija Pulejkova Radeska, mr sc Petra Jovanovska, Nela Jankovska, Ljupčo Bojarov, mr sc Marija Rašković, mr sc Biljana Bilbiloska, Aco Tanevski, mr sc Maja Taneva, Zulejha Ali Zuberi, Borjana Božinovska, Martin Burevski,poetesa Svetlana Pecakova, Jasminka Blažević Paunovič iz Hrvatske te umjetnici hrvatskog podrijetla Viktor Branđolica, hrvatska pjesnikinja iz Austrije Jadranka Gross te austrijska pjesnikinja Wanda Furtshegger, iz Slovenije umjetnica Slađana Matić Trstenjak i drugi.


Organizator multimedijske izložbe je i ove godine J.U Dom kulture "Kočo Racin" Skoplje, a suorganizatori su ove godine Svjetske Umjetničke igre WAG koje su se prošle godine održale upravo u prostoru J.U. Doma kulture Kočo Racin Skoplje i objedinile brojne sudionike iz velikog broja zemalja diljem svijeta koji su se predstavili u više sfera umjetnosti te se nastavljaju održavati u različitim metropolama diljem svijeta. Sljedeće, sedme po redu Svjetske umjetničke igre očekujemo u Francuskoj, u Parizu, od 1. do 7. srpnja 2023. 


- Takva inozmena događanja otvaraju i iniciraju i brojne nove projekte u svim sferama umjetnost, te jačaju kontakte među narodima, kulturama i umjetnostima koje se ovim putem neposredno zbližavaju i prepoznaju mogućnosti zajediničkih projekata diljem svijeta - zaključuje Kalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!