Glas Hrvatske

11:58 / 23.04.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Tijek obnove spomeničke baštine Hrvata u Petrovaradinu

Sastanak radne skupine

Sastanak radne skupine

Foto: snimka zaslona / hnv.org.rs

Pod predsjedavanjem zamjenika gradonačelnika Grada Novog Sada Milana Đurića, 19. travnja, održana je sjednica Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Grada Novog Sada. 

Na sjednici su se članovi međusobno informirali o dosadašnjem tijeku započetih projekata te ukazali na zastoje i izazove u daljnjem provođenju ranije dogovorenog. Zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić potvrdio je kako će se u financiranje treće i posljednje etape radova obnove unutarnjeg dijela spomen-doma bana Jelačića uključiti Pokrajinska vlada te kako će ona biti provedena po projektu koji je ranije načinio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, koji je i do sada provodio obnovu. Ravnatelj Zavoda Siniša Jokić kazao je da su započeti radovi na zaštiti drvenih elemenata interijera crkve sv. Jurja. Veliki izazov je uništavanje crvotočine koja je zahvatila sve elemente, od oltara do mobilijara. Taj je posao započelo novosadsko poduzeće "Ciklonizacija" u suradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i uz stručni nadzor spomenutog gradskog Zavoda. 

Članovi su informirani i da je gradski Zavod započeo izradu projekta vanjske obnove crkve sv. Jurja. Navedeni su i problemi u tom poslu: drenažni sustav oko crkve koji ne funkcionira, vlaga koja probija u crkvu i zgradu samostana. Drugi korak je snimanje konstrukcije krova, koja nikada nije tehnički snimljena, te obnova krova, a nakon njega i pročelja. Spomenuto je da će radovi na ovoj crkvi trajati dvije godine. Spomenuto je i značenje svetišta Gospe Tekijske za hrvatsku zajednicu te je zaključeno kako će se nastaviti komunikacija i planiranje financiranja obnove crkve na svim razinama vlasti, u suradnji s Crkvom. Grad Novi Sad će izdvojiti sredstva za ovaj objekt.

Član radne skupine Darko Polić izvijestio je o problemu izrade planske dokumentacije za Stari Majur u Petrovaradinu. Naglasio je kako izrada elaborata o zaštiti kasni te kako je u nastavku važna žurna potpora za ubrzavanje procedure jer obustava izdavanja uvjeta gradnje (privremena zaštita) ističe 18. lipnja, a plan detaljne regulacije može biti razmatran i usvojen vjerojatno tek najesen. Polić je podsjetio da prijedlog za zaštitu novomajurske crkve sv. Roka s grobljem i kalvarijom treba proslijediti na daljnju proceduru zaštite jer je elaborat već završen. 

Staromajurska crkva Uzvišenja Svetog Križa je također u statusu prethodne zaštite te, iako elaborat nije završen, ipak treba sagledati što se može učiniti na njezinoj formalnoj zaštiti. Član radne skupine Jokić je podsjetio na uspješnu suradnju oko obnove obje ograde i kapije staromajurske crkve te da slijedi uređenje i obnova kipova i partera porte crkve Uzvišenja Svetog Križa. Svi članovi su pozitivnim ocijenili završenu obnovu nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu, a predstavnici hrvatske zajednice su pozvani da predlože koji se još nadgrobni spomenici istaknutih Hrvata mogu staviti na listu obnove tijekom tekuće godine.


(hnv.org.rs)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!