Glas Hrvatske

15:31 / 16.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Tetovo: promocija dvadeset karata hrvatskih gradova

Predstavljanje u Tetovu

Predstavljanje u Tetovu

Foto: Hrvatski forum / ustupljena fotografija

U srijedu 14. srpnja u Tetovu, Makedonsko-hrvatska udruga (MHD) je zajedno s Hrvatskim forumom pred članovima dviju udruga promovirala dvadeset obrazovnih, povijesnih i turističkih karata hrvatskih gradova.

Svrha karata je služiti kao povijesni, jezični, zemljopisni, obrazovni i turistički vodič kroz Hrvatsku, a predstavlja 20 odabranih gradova - s puno boja i najzanimljivijim činjenicama i informacijama te posebnim osvrtom na glavne znamenitosti u njima.


U prvom dijelu promovirana je brošura MHD-a pod nazivom "Zanimljivosti o Hrvatskoj", a prisutni u dvorani imali su priliku vidjeti najstarije izložene dokumente: Bašćansku ploču, Vinodolski zakonik, Splitski statut i druge.


Drugi dio događaja bio je posvećen procesu digitalizacije hrvatske kulturne baštine u Makedoniji i šire.


- Prvi smo razgovarali o mladima i učinili nešto konkretno. Danas organizacija mladih broji oko 100 članova odavde i iz Hrvatske. Prvi ćemo primijeniti digitalizaciju. Ne zato što je moderan ili aktualan proces, već zato što je potreban i koristan - rekao je glavni tajnik HF-a Marko Vidaček.


Na događaju su najavljene dvije važne inicijative - izgradnja prve e-arhive hrvatske kulture u Makedoniji i uspostava prvog informativnog portala na hrvatskom jeziku koji će izvještavati o aktivnostima svih hrvatskih društava u Makedoniji, kao i makedonskog one u Hrvatskoj.


Sudionici su istaknuli da su takvi procesi digitalizacije poziv svim ostalim hrvatskim udrugama na veću prisutnost u digitalnom prostoru i njihovu ažurnost, na način koji će omogućiti lakši pristup Hrvata sadržajima i aktivnostima koje su im namijenjene.


Na skupu su govorili: Nediljko Romac, tajnik MHD-a, Marko Vidaček, glavni tajnik HF-a, Stefan Zdravkovski, organizacijski tajnik VF-a i dio tima za digitalizaciju, a moderatorica je bila Ema Pavlovska, potpredsjednica HF-a.


Događaju su nazočili i predsjednici dviju organizacija: Goran Vidaček (MHD) i Simona Koprivnjak (HF).


(Hrvatski forum)

Predstavljanje u Tetovu

Predstavljanje u Tetovu

Foto: Hrvatski forum / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!