Glas Hrvatske

12:51 / 10.11.2021.

Autor: David Rey

Tečaj hrvatskih vina u Brazilu

Predavanje

Predavanje

Foto: Milan Puh / ustupljena fotografija

Skupina za istraživanje i poslovanje Brazil-Hrvatska organizira tečaj hrvatskih vina, poštujući hrvatsku tradiciju krštenja mladog vina.


- Pozdrav svima, javlja vam se Milan Puh iz Sao Paula. Reći ću vam nešto o povratku životu u zajedništvu Hrvata u Brazilu. Iako je opetovano izvještavano koliko je bila i koliko je dramatična situacija s covid-19 virusom u Brazilu proteklih godinu i pol dana, napokon se čini da će povratak određenoj normalnosti moći biti moguć, budući da je 95% stanovništva cijepljeno polovično, od toga 62% je cijepljeno u potpunosti. A taj broj raste na 79% odrasle populacije u saveznoj državi Sao Paulo, gdje je smještena većina hrvatske zajednice. Ove pozitivne brojke dakako su doprinijele i puno manjoj stopi zaraženih, a onda i smrtnih slučajeva što polako dovodi do optimizma unutar same zajednice koja nije bila u mogućnosti da bude u zajedništvu izvan virtualnog svijeta. Tako su krenule, iako još ne u punom obujmu, i aktivnosti izvan interneta, no s puno opreza i priprema. 19. rujna, održan je prvi svečani ručak ove godine u domu Croatia Sacra Paulistana, svojevrsni testni ručak kako bi se provjerile sve nove mjere predostrožnosti, ali kako bi se članovi hrvatske zajednice ponovo mogli okupiti, što je i najvažnije u ovom trenutku - ističe Milan Puh, profesor hrvatskog jezika u Brazilu.


Hrvatska zajednica u Brazilu se nada da će normalno održavati nastavu hrvatskog jezika i druge kulturne aktivnosti.


- Sam događaj se odvio s tradicionalnim ručkom kojeg su svi željno očekivali, budući da sarma i druge delicije su posebno iskustvo kad se kušaju uz dobru caipirinhu od šljivovice i malo razgovora. Četrdesetak osoba je prisustvovalo svečanosti, što svakako nije loša brojka, a mnogi su mogli utažiti svoju želju da vide poznata lica i prostorije. A pritom smo bili u prilici i vidjeti neke nove zainteresirane pojedince koji su iskoristili pandemiju kako bi se približili domovini svojih predaka. Ovim pozitivnim iskustvom, organizatori se nadaju da će se sva ona uobičajena druženja moći ostvariti te da će i sama nastava hrvatskog jezika, a i druge kulturne aktivnosti moći održavati normalno. Unatoč tome što sve upućuje da određeni oblik hibridnosti između fizičkog i virtualnog i dalje postojati kako bi se pozitivne značajke obaju vrsta interakcije iskoristiti - kaže dr. Puh.


U tom smislu vrijedi i spomenuti virtualni sastanak koji je održan 18. rujna na YouTube kanalu Društva prijatelja Dalmacije iz Sao Paula.


- U njemu je bilo riječi o i dalje nedovoljno poznatoj Zori Seljan, kćerki Stjepana (Steve) Seljana. Njezin rad i izniman doprinos brazilskom društvu je predstavila Priscila de Azevedo Souza Mesquita, koja je svoj doktorski rad posvetila Zorinom dramaturškom stvaralaštvu koje je bilo značajno. No zbog niza stvari, slabo istraženo i poznato užoj glumačkoj i onoj široj populaciji. O njoj je ova mlada brazilska glumica i istraživačica je pisala u članku “Kratki osvrt na Zoru Seljan” koji je osvojio treće mjesto na Književnom i akademskom Natječaju SADA. Čime je i zasluženo pozvana da predstavi svoja saznanja hrvatskoj iseljeničkoj zajednici i svima onima koje zanima doprinos kćerke poznatog Hrvata. Priscila je predstavila svojevrsnu biografiju Zore Seljan s osvrtom na njezin život, mnoga putovanja i veliki opus djela u kojima se bavila, ne samo tematikom domovine svojeg oca i strica, nego i brazilskom i afričkom folkloristikom te znanstveno-fantastičnim žanrom, kao jedna od prvih spisateljica koja se posvetila ovoj tema. Prisutni su mogli saznati mnogo toga o ovoj životopisnoj osobi koju život nije nužno milovao, a potom ju se donekle i zaboravilo za što smatramo da više neće biti slučaj kad doktorski rad izađe u nekom obliku, a do tad će hrvatska publika imati prilike čitati u znanstvenom članku koji je nagrađen u Natječaju SADA te koji će biti objavljen u listopadu u dvojezičnom izdanju - ističe Milan Puh.


Hrvatska zajednica u Brazilu ima priliku degustirati neka od poznatih hrvatskih vina.


- Još jedna aktivnost, a koja je već osmišljena da bude mješovito virtualna i ne virtualna, jest prvi tečaj hrvatskih vina koji organizira Skupina za istraživanje i poslovanje Brazil-Hrvatska koji će se održati u studenom, poštujući tako i hrvatsku tradiciju slavljenja tj. krštenja mladog vina, budući da osim dvaju virtualnih predavanja, u kojima će se izložiti glavne karakteristike i povijest vinarstva te mogućnosti uvoza, na zadnjem danu tečaja moći i degustirati u svom domu ili u restoranu neka od poznatih vina. Riječ je tako o velikom pothvatu Skupine koja je uspjela naći uvoznika vina koji će ponuditi nekoliko vrsta bijelog i crnog vina (kao što su to Plavac mali i Graševina) hrvatskoj zajednici koja dugo vremena žudi za pristupačnim cijenama i raznolikošću ponude, a čime se otvaraju, možebitno, neka nova vrata za sve vinoljupce i željne Hrvatske u svom domu. Isto tako je važno napomenuti da će svi oni koji pohađaju tečaj, osim vina, dobiti i znanja nužna kako bi bolje uživali i kvalitetnije pili vino koje još mora doći do šire publike, što je i stalni cilj same Skupine koja želi trgovinski povezati ove dvije zemlje. Ovo su samo neke od aktivnosti koje u ovom razdoblju ponovnog otvaranja i povezivanja neće u potpunosti odustati od korištenja tehnologije i društvenih mreža, no isto tako neće više biti toliko ovisna o njima kako bi zajednica mogla biti u dodiru i živjeti u zajedništvu - zaključuje dr. Milan Puh, profesor hrvatskog jezika u Sao Paulu u Brazilu.


Susret u Hrvatskom domu

Susret u Hrvatskom domu

Foto: Milan Puh / ustupljena fotografija

Milan Puh

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!