Glas Hrvatske

08:28 / 10.03.2022.

Autor: David Rey

Tečaj hrvatske kuhinje u Boliviji

Kathia Pavišić Palacios i Patricia Ávila Kuljis

Kathia Pavišić Palacios i Patricia Ávila Kuljis

Foto: Hrvatska zajednica La Paz / privatna arhiva

Ana Kathia Pavišić Palacios, članica Hrvatske zajednice La Paza, Bolivija, ponosna je na ukusne hrvatske recepte naslijeđene od svojih predaka. 

- “Kuhanje je ponovno živjeti", za mnoge je hrvatske potomke ovaj izraz prelijepo putovanje u prošlost, dočaravajući fascinantne mirise, ugodno druženje, priče i nadasve ugodne okuse koji ostaju na nepcu svakog člana obitelji.


Iz tog razloga itekako smo svjesni da smo naslijedili nematerijalnu kulturnu baštinu koja se prenosi s koljena na koljeno i da kad god se ukaže prilika, recepte naših baka i djedova iznova stvaramo do slova. Čak i pjevušeći neke lijepe pjesme, pokušavajući dočarati bit naših najmilijih koji su nekada pravili ova veličanstvena tijesta, slastice i jela.


Ova aktivnost nas suočava s našom vlastitom poviješću, pružajući nam osjećaj identiteta prema našim korijenima i, prije svega, dajući nam ugodan osjećaj kontinuiteta njezine baštine. Ono što ostaje od hrane je sjećanje na upotrijebljene sirovine, suptilne tehnike korištene u vrijeme pripreme. I iznad svega, domišljatost spajanja beskonačne raznolikosti okusa, kako bi kulminirali uzvišenim receptima koje kuhamo s velikim ponosom i pokazujemo ih cijelom svijetu - naglašava Ana Kathia Pavišić Palacios, Bolivijka hrvatskog podrijetla.

Hrvatska kuhinja

Hrvatska kuhinja

Foto: Hrvatska zajednica La Paz / privatna arhiva

Prije više od četiri godine grupa prijateljica iz različitih hrvatskih zajednica koje postoje u Boliviji imala je ideju da se sastaju dva puta mjesečno.


- Inicijativa je bila razmjenjivati ​​recepte naših predaka, dijeliti gastronomske tajne i, prije svega, dočarati kulinarske priče iz različitih krajeva voljene domovine Hrvatske.


Počelo je u gradu Cochabamba, zatim u Santa Cruzu i na kraju u gradu La Pazu. Nezaboravni trenuci koji su spajali nekoliko generacija, od baka do unuka, uvijek su surađivali najmlađi iz grupe.


Na tim smo sastancima u gradu La Pazu pripremali svaki recept s velikom pažnjom, kako bismo ga replicirali kod kuće i tako širili povijesnu ostavštinu našim obiteljima.

Među najtraženijim receptima su: kroštule, soparnik, mađarica, bračke pršurate, mlinci, breskvice, kremšnita, kiflice, gulaš, čušpajz, savijača, orahnjača, fritule, sarma, paprenjaci, pinca, krpice sa zeljem, bakalar na bijelo, ćevapičići, štrukle, dalmatinska leća sočivo - napominje Kathia Pavišić.

Tečaj hrvatske kuhinje

Tečaj hrvatske kuhinje

Foto: Hrvatska zajednica La Paz / privatna arhiva

Glas Hrvatske šalje razne recepte koji se primjenjuju na tečaju hrvatske kuhinje.


- S vremenom smo imali privilegiju imati nekoliko gostiju na našim tečajevima kuhanja, kao što je bio i posjet bračnog para iz Hrvatske,


koji nas je s velikom ljubavlju naučio sjajnoj tehnici izrade lisnatog tijesta. Nevjerojatno iskustvo uz koje smo se jako zabavili i ostali zadivljeni. Bilo je to nešto što mnogi u Boliviji nikada prije nisu vidjeli. Drugom prilikom nas je ugodno posjetio Davor Cocina Croata i njegova supruga Luisa iz Čilea. Glavno je da smo uspjeli ojačati veze među sunarodnjacima iz velike hrvatske dijaspore u Latinskoj Americi.


Nešto kasnije stigla je pandemija Covida, zbog koje smo obustavili sve kulturne aktivnosti licem u lice u našoj zajednici. No zahvaljujući tehnologiji uspjeli smo ponovno održati tečaj hrvatske kuhinje, ali ovaj put u virtualnom modalitetu putem Zoom platforme, koji je bio vrlo dobro prihvaćen i imao širok međunarodni doseg.


Bilo je ugodno iznenađenje kada smo uspjeli uskladiti novi virtualni sat koji su ovoga puta vodile naše prijateljice iz grada Cochabamba. Tom prilikom imali smo simpatičan detalj da su nam pokazale svoje nove kuhinjske pregače u bojama koje aludiraju na Hrvatsku, koje su same dizajnirale i izradile. Online tečajevi kuhanja su bili dobro popraćeni te je vladao  takav entuzijazam i opseg da su članove Hrvatskog društva za uzajamne pomoći Oruro bili potaknuti na susrete. Tako su beskrajni i raznoliki sati bratimljenja među članovima hrvatske zajednice diljem Bolivije.


Neviđeni je entuzijazam u trenutku kada krenemo u eter i pravimo razne recepte, a više od svega što možemo kontaktirati toliko prijatelja diljem svijeta. Uvijek imamo ugodnu suradnju s gđom. Slavicom Štefić iz Glasa Hrvatske, koja nam iz Zagreba šalje razne recepte i svoje gastronomske tajne da ih primijenimo na našim tečajevima hrvatske kuhinje - ističe Bolivijka hrvatskih korijena.

Hrvatska kuhinja

Hrvatska kuhinja

Foto: Hrvatska zajednica La Paz / privatna arhiva

Kathia osjeća ponos što u svakoj prilici može ponoviti ove ukusne recepte naslijeđene od svojih predaka.


- Obitelj mog oca Borisa Pavišića Ostojića potječe iz Nerežišća na otoku Braču. Svaki put kada sam imala sreću posjetiti Hrvatsku, iz ruku moje bake probala sam slasni soparnik s ukusnom blitvom prikuplenom iz vrta koji je imala iza kuće, a s užitkom sam kušala punjene paprike koje su napravile vješte ruke moje tete Rosende.


Ono čega na blagdanima nije nedostajalo je bogata i tradicionalna janjetina na ražnu, koju je dan ranije s velikom predanošću pripremio moj stric Tonči. A kako se ne prisjetiti ukusnog vina spravljenog u kući mog djeda Vjeka i bake Ljubice, s grožđem iz vinograda koje sam i sama išla ubrati rano ujutro s cijelom obitelji.


Nezaboravna iskustva koja su obilježila moje djetinjstvo i kojih se s velikom nostalgijom sjećam pripremajući ove recepte. Svaki put kad imam priliku i kad počnem kuhati ova tipična jela iz očeve zemlje, osjećam se kao da častim cijelu svoju obitelj. Ova djelatnost u svojoj biti obuhvaća povijest i baštinu naših predaka. Zato sam sigurna da se ja i ostali hrvatski potomci osjećamo neizmjerno sretnim i privilegiranim što ih imamo kao svoju najdragocjeniju baštinu, koja će nas vječno vezati uz naše korijene – zaključuje Ana Kathia Pavišić Palacios, članica Hrvatske zajednice La Paz, Bolivija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!