Glas Hrvatske

10:54 / 08.06.2021.

Autor: Violeta Kalić

Svjetlan Junaković na Festivalu "Litera 2021" u Skoplju

Svjetlan Junaković

Svjetlan Junaković

Foto: ustupljena fotografija / HRT

U Nacionalnoj galeriji "Čifte amam" u Skopjju otvoren je Treći međunarodni festival književnosti i ilustracija za djecu "Litera2021 " na kojem je sudjelovao i glasoviti hrvatski ilustrator Svjetlan Junaković, dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja na polju ilustracije.

Svoje sudjelovanje na trećem po redeu izdanju Festivala književnosti i ilustracije za djecu "Litera 2021" obilježio je održavanjem dvosatne radionice putem ZOOM platforme, namijenjene mladim ilustratorima, studentima i umjetnicima.


Festival "Litera 2021" otvoren je 3.lipnja izložbom jednog od doajena makedonske ilustracije za djecu Mladena Tunića, a bit će otvoren do 31. listopada. 


Svjetlan Junaković rođen je 1961. u Zagrebu. Diplomirao je na Accademiji di Belle Arti di Brera" u Milanu. Aktivno je angažiran i na polju kiparstva,slikarstva grafičkog dizajna i ilustracija. Od 2010 godine profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje ilustraciju, crtanje i grafički dizajn. Sudjelovao je na brojnim izložbama, a njegove su ilustracije publicirane u više od 30 zemalja diljem svijeta među kojima u SAD-u, Japanu, Brazilu, Kanadi, Australiji, Argentini, Meksiku i Izraelu.


Samostalne izložbe imao je u Klovićevim dvorima u Zagrebu, u Mexico Cityju, Firenci, Münchenu, Napulju, Bologni, Bruxellesu i Genevi. Sudjeluje i na brojnim radionicama -  u Rimu, Veroni, Padovi, Monzi te na Međunarodnoj školi ilustracije u Valladolidu u Španjolskoj.


Na dugom popisu nagrada i priznanja koje je primio Junaković, valja izdvojiti nagrade Vladimira Nazora te Hansa Christiana Andersena.

Galerija
Svjetlan Junaković, Foto: ustupljena fotografija/HRT
Svjetlan Junaković, Foto: ustupljena fotografija/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!