Glas Hrvatske

18:19 / 03.02.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Sveti Tripun – zaštitnik Kotora

Obred proslave sv. Tripuna u katedrali

Obred proslave sv. Tripuna u katedrali

Foto: snimka zaslona / Kotorska biskupija

Danas se slavi Sv. Tripun, zaštitnik grada Kotora i biskupije. Uoči same svetkovine, 2. veljače, u katedrali se održava svečana pjevana Večernja sa Službom čitanja. 


Posebnost ovog slavlja, karakteristična samo za Kotor je procesija u kojoj svećenici s biskupom i članovima Bokeljske mornarice te građanima katoličke i pravoslavne vjere prenose relikvije sv. Tripuna i drugih svetaca iz Relikvijara u središnju lađu katedrale te samo kađenje relikvija. Ono se odvija za vrijeme pjevane Službe čitanja tako da pravoslavni i katolički vjernici zajedno kade svete moći.


Sama svetkovina 3. veljače obilježena je svečanim svetim misama. Brojni vjernici grada Kotora i cijele biskupije tijekom dana dolazili su sudjelovati u svetim misama te se pomoliti pred relikvijama sveca zaštitnika koje grad Kotor čuva od 809. godine.


Sveti Tripun je rođen  oko godine 232. u Frigiji, gradu Kampsadi (Lampsako),  koji je tada pripadao rimskoj provinciji Apamei. Ta je regija došla pod rimsku vlast 116. god. poslije Krista i zauzimala je veliki dio Male Azije  te je u III. stoljeću pored Rima imala najveći broj kršćanskih zajednica. Kampsada je već u IV. stoljeću bila biskupsko sjedište, a stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Jedan od prvih biskupa Kampsade Partenio (IV. st.) proglašen je svetim. Danas su od Kampsade pronađeni vrlo mali ostaci pored gradića Lapseki u blizini Dardanelskog mora, današnja Turska.


Iz jednog kodeksa armenske redakcije saznajemo da su Tripunovi roditelji bili kršćani koji su svome djetetu dali tada dosta uobičajeno ime čiji je etimološki korijen "Trüph" što znači: "osoba plemenitog duha", lat. i grč. Tryphon; hrvatski, kako već bilježi nadbiskup Andrija Zmajević u XVII. stoljeću: "Našijem slovinskijem jezikom Tripun." U progonstvu kojeg je dekretom u prosincu 249. godine proglasio rimski imperator Decije, a koje je trajalo do siječnja 250. godine te bilo sedmo progonstvo počevši od Nerona, a prvo koje je obuhvatilo čitav teritorij rimskog carstva, mučeničkom smrću stradao je i mladi Tripun.


U progonstvima su kršćani (odrasli i djeca) bili primoravani prinijeti žrtvu, često nekoliko zrna tamjana pred statuom velikog imperatora. Za jednog kršćanina kojemu su poganski kultovi bili strani, a idolopoklonstvo zabranjeno, odbijanje je značilo oduzimanje svih dobara, tamnicu, prisilne radove, mučenja, pa i smrt. Sve to nakon redovitog procesa. Tako je sveti Tripun iz svog mjesta rođenja odveden u Niceju gdje mu je pred prefektom, cijele Male Azije, Akvilinom održan sudski proces. Iz kodeksa Martyrium s. Tryphonis Graecum (X. –XI. st.) za kojega se smatra da najvjernije prenosi akte procesa na upit Akvilina: "Kojeg si stanja?" Tripun je priznao da je kršćanin, izjavom: "Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!". Nakon trodnevnog mučenja kojim je trebalo prisiliti mladog Tripuna da žrtvuje bogovima i tako bude upisan u "libellus" (knjiga) apostata, Tripunu bi odrubljena glava. Tijelo svetog Tripuna preneseno je u Kampsadu, pa zatim u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor 13. siječnja 809 godine.


(Izvor: radiodux.me/bitno.net)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!