Glas Hrvatske

09:14 / 11.02.2022.

Autor: David Rey

Svečanost u Limi u čast svetog Vlaha

Misa u čast svetog Vlaha

Misa u čast svetog Vlaha

Foto: Ana María Kuljevan / ustupljena fotografija

Hrvatski pastoralni vikarijat - župa sveti Leopold iz Lime, Peru, slavila je misu u čast svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika i hrvatske zajednice u Peruu.

Ana María Kuljevan, konzulica Hrvatske, ističe da je svečanost u čast svetog Vlaha održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog kluba Dubrovnik iz Lime.


- Kao počasna konzulica Republike Hrvatske u Peruu i u ime Hrvatskog kluba Dubrovnik, zahvaljujem Glasu Hrvatske na prilici koju mi pruža da ispričam kako slavimo blagdan svetog Vlaha.


Sveti Vlaho je tradicionalna proslava Hrvatske udruge Dubrovnik u Limi, koja je započela oko 1945. godine kao jedan obiteljski ručak izvan Lime. Tek sedamdesetih godina svaka proslava postaje elegantnija, sve dok nije postala kakva je danas, na što smo jako ponosni.  


Hrvatska zajednica u Limi obično slavi ovaj blagdan svetom misom u župi sveti Leopold, a zatim gala ceremonijom, uz hrvatsku glazbu pomiješanu s latinom glazbom. Žene nose elegantne haljine, a muškarci odjela i kravate - ističe gđa. Kuljevan.

Ana María Kuljevan u Dubrovniku

Ana María Kuljevan u Dubrovniku

Foto: Ana María Kuljevan / ustupljena fotografija

Ana María Kuljevan

Misu su predvodili monsinjor Drago Balvanović i vikar Marko Jukić


- Dekoracije ceremonije su različite, ali uvijek vezane uz svetog Vlaha. Dekoracija posljednje svečanosti koju smo mogli proslaviti, bila je inspirirana bojama Jadranskog mora, a u pozadini smo imali fotografiju grada Dubrovnika, kako bismo dali iluziju da ga gledamo sa planine  Srđa. 


2021. godine, kada smo bili usred pandemije i brojnih ograničenja, mogli smo slaviti samo virtualno. Prvo smo putem društvenih mreža imali misu uživo iz župe svetog Leopolda, a onda nam je trio Gušt ljubazno poslao snimku svoje turneje s hrvatskom glazbom.


Na kraju, na virtualni način imali smo sat vremena s Joselitom i njegovim orkestrom uz latino glazbu.


Mnogi su mi rekli da su jako uživali, a budući da je bila virtualna zabava, najzabavnije je bilo to što smo uspjeli poslati poziv hrvatskim prijateljima u Latinskoj Americi - kaže hrvatska konzulica.

Misa u čast svetog Vlaha

Misa u čast svetog Vlaha

Foto: Ana María Kuljevan / ustupljena fotografija (kolaž)

Svečanost u čast svetog Vlaha najvažnija je proslava hrvatske zajednice u Peruu


- U 2022. godini još nismo uspjeli nastaviti sa susretima u hrvatskom klubu. Zbog visokog stupnja zaraze, odlučili smo slaviti samo jednu misu, koja je bila virtualna, ali nekoliko nas je išlo u župu. Nadamo se da ćemo slijedeće godine moći nastaviti s našom voljenom i simboličnom svečanosti. 


Koristim ovu priliku da pozdravim svu svoju obitelj i svoje drage prijatelje u Dubrovniku i zaželim da su imali posebnu i lijepu proslavu ovog važnog blagdana za moj voljeni grad - zaključuje gđa. Ana María Kuljevan, počasna konzulica Republike Hrvatske u Peruu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!