Glas Hrvatske

12:12 / 15.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Svečano otvoreni jubilarni 20. Don Brankovi dani muzike

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

Jubilarni 20. Don Brankovi dani muzike, glazbeni segment festivala KotorArt, otvoreni su sinoć ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru.

Tradicionalno, početak festivalskog programa se vezuje za proslavu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore, a ovoga puta večer pod nazivom Planet Boka" bila je posvećena nedavno preminulom Kotoraninu, maestru Miroslavu Homenu (1940 2021)., koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.


Uz zvona s katedrale svetog Tripuna 17. Don Brankove dane muzike otvorila je ministrica kulture Crne Gore Vesna Bratić.


U glazbenom dijelu programa izvedene su tri kompozicije i to: Concertino, Ive Brkanovića, (1906 1987), Divertimento, Željka Brkanovića (19372018), kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, Aleksandra Perunovića (1978), posvećeno don Branku Sbutegi (19522006), koje je naručio festival 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka, u izvedbi Crnogorskog orkestar mladih pod dirigentskom palicom maestra Roberta Homena, sina Miroslava Homena.


U djelu posvećenom don Branku, solist je bio violončelist Dmitrij Prokofjev, šef violončela Crnogorskog simfonijskog orkestra.


Sastavni dio svečanog programa bio je i kratki filmski osvrt Radio Televizije Crne Gore na 20. jubilarne Don Brankove dane muzike.


Don Branko Sbutega (1952.2006.) bio je župnik crkve svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. travnja 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.


Nakon potresa 1979. radio je na obnovi sakralnoga i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u talijanskoj Padovi. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.


Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative među kojima je i Grupa književnika 99. Utemeljio je glazbeni festival KotorArt.


U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, toleranciji i promociji suživota tijekom godina jugoslavenske krize. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske neovisnosti. Koautor je knjige "Stara književnost Boke", a knjiga "Kurosavin nemir svijeta" objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. travnja 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!