Glas Hrvatske

08:01 / 12.05.2022.

Autor:

Svečano obilježen Dan hrvatskoga školstva u Mađarskoj

Svečanost na Danu hrvatskog školstva u Santovu

Svečanost na Danu hrvatskog školstva u Santovu

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U Domu kulture u Santovu svečano je obiljeżen Dan hrvatskog školstva. Pozdravnim govorom obratili su se: ravnatelj santovačke škole Joso Šibalin, izaslanik državnog tajnika Zvonka Milasa iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske  Milan Bošnjak, predsjednik HDS-a Ivan Gugan i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj  Mladen Andrlić.

Nakon uvodnih govora učenici santovačke hrvatske škole izveli su prigodni program u narodnim nošnjama.


Na skupštini Hrvatske državne samouprave održanoj 5. studenoga 2016. godine upravo u Santovu usvojena je odluka o obilježavanju Dana hrvatskoga školstva u Mađarskoj u spomen na prvu hrvatsku školu u Pečuhu koja je počela s radom 1722. godine. Tom odlukom Hrvatska državna samouprava slavi Dan hrvatskoga školstva u Mađarskoj.


Uz svečanost održana su i predavanja dr.sc. Stjepana Blažetina i ravnatelja Mladena Šibalina o hrvatskom školstvu u Mađarskoj i značajnim književnicima Hrvatima iz Mađarske. Na samom kraju svečanosti, bivšim umirovljenim profesorima Zahvalnice i Povelje uručili su zamjenica predsjednika HDS-a, Angela Šokac Marković i predsjednik HDS-a Ivan Gugan. Svi uzvanici potom su razgledali Hrvatsku osnovnu školu, a posebno njezin novi dio u izgradnji, koji bi trebao biti dovršen do početka školske godine.


Svečanosti su uz mnogobrojne nastavnice i nastavnike, te mnogobrojne mještane Santova bili i  generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat sa suradnicima, Lada Kanajet-Šimić i Snježana Juriišić iz Hrvatske Matice iseljenika, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Solga, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, te ravnatelji hrvatskih obrazovnih ustanova u Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!