Glas Hrvatske

12:06 / 20.02.2022.

Autor: David Rey

Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike u Asunciónu

6. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

6. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / -

U Asunciónu, Paragvaj, službeno je predstavljen šesti Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike koji će se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održati od 29. do 31. ožujka 2022. godine.

Rizničar komore, César Manuel Royg Arriola, doktorirao je pravo na Sveučilištu Heidelberg u Njemačkoj.


- Pozivam hrvatske tvrtke i Hrvatske gospodarske komore Latinske Amerike da sudjeluju na poslovnom forumu šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike u Asunciónu, Paragvaj, kako bi se upoznali s prednostima koje Paragvaj ima za ostvarivanje veće dobiti za svoje tvrtke. Kao što već više od 20 godina rade tvrtke iz susjednih zemalja Brazila, Argentine, Čilea, Urugvaja, Bolivije i drugih poput Japana, Koreje, Njemačke, Sjedinjenih Država ili Tajvana.


Paragvaj naplaćuje samo 1 posto poreza za robu ili usluge proizvedene pod režimom Maquila, a koje se ponovno izvoze u bilo koju zemlju.


Ne plaća se porez na uvoz industrijskih strojeva za potrebe same tvornice niti na uvoz zaliha ili sirovina ako se radi s projektom odobrenim po posebnom režimu poticaja koji naša Komora može pomoći u realizaciji za tvrtke u Hrvatskoj ili koji pripadaju hrvatskoj dijaspori - naglašava rizničar komore.  

Tiskovna konferencija Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore

Tiskovna konferencija Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore

Foto: snimka zaslona / facebook

Ekonomski i politički, Paragvaj je najjeftinija i najstabilnija zemlja za proizvodnju i izvoz dobara, usluga ili robe u Južnoj Americi.


- Proizvodnja u Paragvaju je i do 60 posto jeftinija nego u Brazilu, primjerice. Statistika vanjske trgovine pokazuje da je Paragvaj važan izvoznik artikala u Hrvatsku kao što su soja, govedina i mate. Izvozna ponuda širi se i na druge poljoprivredne i industrijske proizvode.


Hrvatska bi sa svoje strane mogla izvoziti u Paragvaj alkoholna pića, vina, delikatese, lijekove, sigurnosnu opremu za javne snage, brodove i prijevoz. Također bi mogla uspostaviti zajednička ulaganja i proizvodnju u Paragvaju, koristeći režim Maquile za prodaju proizvodnje u Brazil, Argentinu i Urugvaj, bez plaćanja uvoznih carina u tim zemljama, zahvaljujući ugovoru o Mercosuru koji funkcionira kao Carinska unija.


Time bi hrvatske tvrtke dobile prednost u poslovnom i gospodarskom širenju na druge regije svijeta - ističe dr. César Royg.

Tiskovna konferencija

Tiskovna konferencija

Foto: ustupljena fotografija / -

Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora jamči povlašten položaj hrvatskim tvrtkama.


- Paragvaj je u središtu plovnih putova rijeka Parana i Paragvaj i na izvoznim koridorima Atlantika i Pacifika. I to ga čini ključnom logistikom Južne Amerike, osim što je najjeftinija zemlja za proizvodnju i pogodna za privatna ulaganja.


Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora nudi hrvatskim tvrtkama konkurentsku prednost kako bi mogla instalirati svoje industrije, usluge i komercijalna ulaganja u budući tehnološki i industrijski park regije Concepción, koji također ima pokroviteljstvo regionalne i nacionalne vlade Paragvaja.


Idealan je za tvrtke Maquila, instalacijske ili industrijske, uslužne ili trgovačke svih vrsta, budući da se nalazi u graničnom području s Brazilom, povezanom sa Središnjim bioceanskim koridorom.


Ima važnu riječnu luku koja prometuje od Bolivije i Brazila do Argentine i Urugvaja za ostatak svijeta, te važnu regionalnu teretnu zračnu luku u širenju. Hrvatskim ili povezanim tvrtkama jamčimo najniže troškove, poticaje svih vrsta, fizičku i pravnu sigurnost te povlašteni položaj - rekao je dr. César Royg.

Paragvajsko-hrvatska gospoarska komora - logo

Paragvajsko-hrvatska gospoarska komora - logo

Foto: ustupljena fotografija / -

Posljednjeg dana susreta održat će se poslovni forum.


- Naše pridružene tvrtke su: uvoznici i trgovci robom široke potrošnje; tvornice hrane i opskrbu za industriju; stručnjaci za projekte urbanog razvoja; investicijski savjetnici; nekretnina; voditelji industrijskih, uslužnih, komercijalnih i proizvodnih projekata; osiguranje; povrat financijske imovine, te analiza rizika financiranja i ulaganja.


Čekamo vas na poslovnom forumu 31. ožujka 2022. na šestom Susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike u Asuncionu u Paragvaju. Puno pozdrava - zaključuje dr. César Manuel Royg Arriola, rizničar Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!