Glas Hrvatske

08:08 / 13.08.2022.

Autor: David Rey

Susret Hrvata u Brazilu

Kongres Hrvata i potomaka u Brazilu

Kongres Hrvata i potomaka u Brazilu

Foto: ustupljena fotografija / -

U Sao Paulu je održan drugi kongres Hrvata i potomaka u Brazilu u domu Croatia Sacra Paulistana, koje je najstarije hrvatsko društvo u ovoj zemlji. Oko 150 Hrvata, potomaka i brazilskih posjetitelja nazočilo je susretu koji je imao niz aktivnosti usmjerenih na povećanje znanja o Hrvatskoj.

Tomislav Correia-Deur, predsjednik izvršnog odbora Croatiae Sacrae Paulistanae, na otvorenju je zahvalio prisutnima i predstavio izložbu ¨Braća Seljan – hrvatski istraživaći u Južnoj Americi¨ u organizaciji Etnografskog muzeja iz Zagreba i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Brazilu,  u kontekstu proslave 200 godina neovisnosti Brazila. Putovanja braće Seljan imaju važnu ulogu u izgradnji slike koju Hrvati imaju o Brazilu, međutim, malo su poznata brazilskoj javnosti, a izložba pridonosi pobuđivanju interesa javnosti za proučavanje odnosa dviju zemalja. Izvršni predsjednik održao je govor o Stjepanu Radiću, izvijestivši nazočne o biografiji i povijesnoj važnosti tog hrvatskog velikana.

Kongres Hrvata i potomaka u Brazilu

Kongres Hrvata i potomaka u Brazilu

Foto: ustupljena fotografija / -

Dubravka Sidonija Šuto, predstavnik Brazila u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održala je predavanje koje je pokrivalo teme o politici hrvatske vlade prema Hrvatima koji žive izvan njezina teritorija, o Zakonu i Središnjem državnom uredu Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što je bilo od velike važnosti da Hrvati i njihovi potomci upoznaju i dožive vladine pretpostavke da su sastavni dio jedinstvenog hrvatskog naroda. Dubravka Šuto predstavila je parcijalne rezultate Digitalnoga potpisa Hrvata i potomaka u Brazilu, koji je pokrenula na vlastitu inicijativu uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Brazilu. Također je govorila o svim programima koji se pružaju preko Ureda, hrvatska sveučilišta i Hrvatske Matice iseljenika za učenje Hrvatskoga jezika, upoznavanje hrvatske kulture i doživljaje u Hrvatskoj. Uz opise i informacije o navedenima također su iznesena iskustva polaznika nekih od programa.

Katia Gavranich Camargo, predsjednica Društva prijatelja Dalmacije održala je konferenciju o postignućima hrvatskih useljenika u Brazilu, ispričavši priču o organizacijama i osobnim postignućima poput izdavanja knjiga.

Prof. Milan Puh videokonferencijom je predstavio nove smjerove kroatistike u Brazilu.


Renato de Lucca i njegov tim (Markus Rocha i Luca Wirges) održali su nekoliko predavanja na kojima su raspravljali o temama vezana uz genealogiju - kako pratiti svoje podrijetlo i kako pronaći dokumente u brazilskim i hrvatskim arhivima. On i tim provodili su praktične aktivnosti sa sudionicima, poput izrade obiteljskih stabala i istraživanja virtualnih arhiva.

Marcelo i Heloísa Zorovich govorili su o njihovim iskustvima u otkrivanju hrvatskog podrijetla, čiji su preci imigrirali u Brazil krajem 19. stoljeća. Heloísa, metodom organskog uzgoja uzgaja začinsko i aromatično i ljekovito bilje u Brazilu. U posjeti Hrvatskoj prošlje godine, obišla je i posjetila brojne proizvođače ljekovitog,  začinskog i aromatičnog bilja u Hrvatskoj, na jadranskom području, te razmijenila iskustva i ojačala kontakte. Predstavila je dokumentarni film s brojnim fotografijama i reportažama o obilasku, istaknuvši sadnju i proizvodnju eteričnog ulja i hidrolata smilja, što je oduševilo prisutne.  Prof. Marcelo Zorovich izvijestio je o složenosti procesa otkrivanja tako starih podataka, svojim pretragama i istraživanjima u Brazilu, u različitim arhivima i matičnim uredima, te u Hrvatskoj, putujući gradovima i mjestima - na otoku Pagu, na Cresu, u Zadru, Nerezima i ostalim, u potrazi za ljudima koji nose njegovo ili slično prezime, znanstvenicima na temu, a sve u cilju povezivanja s hrvatskim porijeklom svoje obitelji.

Kongres Hrvata i potomaka u Brazilu

Kongres Hrvata i potomaka u Brazilu

Foto: ustupljena fotografija / -

Studijsko poslovna grupa izvjestila o svome radu, organizaciji i budućim ciljevima, čiji je glavni cilj jačanje gospodarskih odnosa između Brazila i Hrvatske.


- Raznolikost predstavljenih tema zadovoljila je različite interese publike, koja često ima malo informacija o Hrvatskoj. Potomci doseljenika mogli su učiti o svom podrijetlu, a Brazilci su mogli saznati više o Hrvatskoj. Ali događaj nije bio samo skup intelektualnih refleksija. Radionica veza koju je vodila Paula Pexidr-Srića Winge imala je tijekom jednog dana aktivnosti zainteresirane za izradu hrvatskog veza. Tipična jela koja su se služila na priredbi podsjetila su sve prisutne na okuse naše kuhinje, učvrstivši vezu s domovinom. Na kraju kongresa obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, odajući priznanje borbi našeg naroda za dostojanstvo i svoju državu, a ujedno podsjećajući potomke iseljenika da smo svi pripadnici iste hrvatske države, nacije materijalizirane u njezinom kulturnom, obiteljskom i profesionalnom polju, čiji smo svi mi kao Hrvati dio - ističe Tomislav Correia-Deur, predsjednik društva Croatia Sacra Paulistana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!