Glas Hrvatske

14:41 / 19.02.2022.

Autor: Violeta Kalić

Suradnja skopskog Pravnog fakulteta i Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

Potpisivanje Memoranduma u Skoplju

Potpisivanje Memoranduma u Skoplju

Foto: Violeta Kalić / Violeta Kalić

Jučer je u Skoplju potpisan Memorandum o suradnji između Pravnog fakulteta "Justinijan Prvi" pri Sveučilištu "Sv. Ćirila i Metoda" i Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji (ZHRSM). 

Memorandum su potpisali dekan fakulteta, prof. dr. sc. Sašo Georgievski i predsjednica ZHRSM Nevenka Kostovska, a potaknut je potrebom intenzivnije suradnje te promicanja znanosti i obrazovanja, osobito u području prava, politologije i komunikologije. Treba naglasiti i posebne zasluge hrvatskih pravnih stručnjaka u osnivanju i razvoju skopskog Pravnog fakulteta te njihov ukupan doprinos makedonskoj pravnoj znanosti.

Predviđeno je osnivanje Centra za retoriku i pravnu argumentaciju "Prof. dr. Ivo Puhan", koji bi trebao postati sastavni dio Pravnoga fakulteta te potpora njegovom djelovanju, sa ciljem provedbe programa i projekata za Hrvate u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i za druge manjinske zajednice.


Događaju je nazočio i nećak Ive Puhana, Ivo Apostolovski, koji je i sam diplomirao na ovom Pravnom fakultetu.

Memorandum su potpisali dekan fakulteta, prof. dr. sc. Sašo Georgievski i predsjednica ZHRSM Nevenka Kostovska

Memorandum su potpisali dekan fakulteta, prof. dr. sc. Sašo Georgievski i predsjednica ZHRSM Nevenka Kostovska

Foto: Violeta Kalić / Violeta Kalić

Potpisivanjem ovog Memoranduma obje su strane izrazile spremnost za buduću suradnju, koja će pridonijeti zajedničkim nastojanjima za promicanje visokog obrazovanja, istraživanja i primjene spoznaja te suradnje sa civilnim društvom u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!