Glas Hrvatske

13:03 / 26.04.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Šumarska konferencija na Kupresu

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Europska unija želi povećati površine pod šumama kako bi se smanjio rizik od klimatskih promjena pa je u razvoj šumarstva u posljednjih pet godina uložila 8 milijardi 200 milijuna eura. U Hrvatskoj je šumama prekriveno 47 posto teritorija, a u Bosni i Hercegovini 57 posto. O razvoju šumarstva razgovaralo se na 4. međunarodnoj šumarskoj konferenciji u Kupresu 4. i 5. travnja.

Europska unija svake godine izdvoji 50 milijuna eura za razminiranje velikoga šumskog kompleksa u Laosu u Aziji. Područje je minirano u ratu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon rata sredinom 90-ih slične probleme imaju Hrvatska i BiH jer uz nemogućnost gospodarenja veliki šumski kompleksi pod minama golemi su sigunosni problem.

- Europska unija opće nije senzibilirana za temu zagađenosti minama naših šuma u Hrvatskoj i BiH. U Hrvatskoj je oko 40 tisuća hektara, a u Bosni i Hercegovini 110 tisuća hektara šuma još uvijek pod minama - ističe Marijan Kavran, direktor Hrvatskoga drvnog klastera. 

Marijan Kavran (Foto: screenshot/HRT)

Marijan Kavran (Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Hrvatska zastupnica u Europskome parlamentu Marijana Petir uspjela je u parlamentarnu proceduru uvrstiti dokument koji bi taj problem trebao aktualizirati nakon europskih izbora. Hrvatske šume surađuju s Hercegbosanskim šumama u BiH na prekograničnim projektima, no velik je problem što u BiH ni na državnoj ni na entitetskonj razini ne postoji Zakon o šumama.

- To i nama čini velik problem u prodaji, a čini i probleme našim kupcima i drvoprerađivačima pri izvozu tih svojih proizvoda u zemlje EU jer moraju dobiti određena odobrenja od Ministarskoga vijeća BiH, odnosno Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i tu se gubi dosta vremena - objašnjava Branko Ivković, direktor Šumskoga gospodarskog duštva Hercegbosanske šume.

Iz Gospodarske komore najavljuju da će lobirati kako bi se ubrzalo donošenje Zakona o šumama. - Da jednom izađemo iz začaranoga kruga donošenja tih zakona i da se ovaj sektor koji je strateški u BiH  vrati na mjesto koje mu pripada i da krene raditi onako kako treba - kaže Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Kupreška konferencija (Foto: screenshot/HRT)

Kupreška konferencija (Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Zemlje jugoistočne Europe imat će prilike u idućem razdoblju povući znatna sredstva iz fondova Europske unije za tu namjenu. - Poljoprivredna politika Europske unije u fazi je redefiniranja i unutar toga moguće je naglasiti međuregionalnu suradnju i unapređenje ovoga sektora - potvrdio je Piotr Bukowski, glavni tajnik Europskoga udruženja za upravljanje državnim šumama (EUSTAFOR). 

Kupreška konferencija bavila se i temama ruralnog razvoja, šumarstva te korištenja biomase kao energenta. Govorilo se i o ulozi bioekonomije i kružne ekonomije te sektorskom obrazovanju koje je temelj napretka šumarstva i drvne industrije u Jugoistočnoj Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!