Glas Hrvatske

14:04 / 24.07.2021.

Autor: HRT

Subotički lokoti iz djetinjstva

''Lokoti'' napravljeni od lubenice.

''Lokoti'' napravljeni od lubenice.

Foto: Ruža Bolkovac/ Privatna arhiva / HRT

Što su lokoti za Hrvate Bunjevce sa sjevera Bačke? Doznali smo od vrijedne članice zagrebačkog Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata, Ruže Bolkovac, koja i daleko od mjesta odrastanja čuva tradiciju i baštinu svojih predaka.

Puna škola đaka, a niotkuda vrata?


Lubenica!!


Lubenica nema vrata, ali ima lokot... i to ne jedan - nego dva!


Šezdesetih godina prošlog stoljeća, u godinama moga djetinjstva, ljeto se s radošću iščekivalo. Školska godina bi završila, mogli smo trčati bosi i igrati se vani dugo, sve do mraka, a mrak je dolazio kasno, dan je bio dug. I čekali bi nedjelju, nedjeljni ručak. Tada su se samo do Petrova, blagdana svetih Petra i Pavla, jeli pohani pilići, a poslije samo pileći paprikaš jer su pilići bili preveliki za pohanje. Do Petrova se jeo stari krumpir, a poslije Petrova slastan prženi mladi krumpir. I nakon nedjeljnog ručka došao bi iščekivani desert – lubenica! Svi smo voljeli lubenice... Jeli smo ih u srpnju i kratko u kolovozu, jer bi tada već „Lörinc ušao u njih“ – prevedeno, bile su dobre do blagdana svetog Lovre.


U to vrijeme u Subotici, mom rodnom gradu, prodavale su se dvije vrste lubenica: lubenice svijetlozelene kore i tamnozelene kore. One svijetlozelene kore bile su unutra žute sa smeđim košticama, a lubenice tamnozelene kore bile su crvene s crnim košticama. Mi smo voljeli one žute lubenice, bile su slađe. Sve lubenice bile su više okrugle nego duguljaste. Duguljaste grčke lubenice sa šarenom korom pojavile su se tek sedamdesetih godina. Bile su slatke i uskoro su ististnule stare domaće sorte lubenica, tako da ih se sada vrlo rijetko može naći na tržnici u Subotici.


Svaki put dok smo jeli lubenicu svaka se lubenica komentirala. U to vrijeme lubenice su bile skupe.


„Ova je slađa od one što smo jeli prošle nedilje!“


Ili:

„Ona prva što smo je kupili bila je bolja od ove! Ova je tribala još malo ostati na vriži.“ „Ova je lubenica dobra! Vidi kako ima sitne koštice i tanku koru.“


Ili:


„Kako ova lubenica ima debelu koru! I velike koštice! Puno ćemo bacit'.“


A mi djeca smo čekala baš takvu lubenicu! Lubenicu s debelom korom. Tada bi nas naša mama iznenadila. I brat i ja dobili bi par spojenih lokota izrađenih od kore lubenice. I čudom smo se čudili kako su lokoti spojeni, a ne mogu se otvoriti. Kako ih je mama uspjela spojiti?!


A mama bi kratkim oštrim nožićem rezbarila i rezala koru lubenice. Nakon našeg nestrpljivog iščekivanja i stalnog zapitkivanja, uz ponosan osmijeh, samo bi podigla ruku i pokazala dva spojena lokota.


„Mama, pa kako si to uspila napravit!?“

A majčin osmijeh bi bio još veći...


Nikada nam mama nije rekla gdje je to naučila i tko joj je pokazao način izrade lokota, a mi je nismo pitali... Pretpostavljam da je to naučila od časnih sestara u Subotici, gdje je bila u internatu. Nisam vidjela da te lokote još netko od rodbine izrađuje.


Mislim da sam već išla u gimnaziju, treći ili četvrti razred, kada sam pokušala sama izrezbariti lokote. Mama nam je već puno prije pokazala kako treba rezbariti i rezati, ali za to je potrebna strpljivost, manualna spretnost, kratki oštri nož i velika lubenica debele kore. Što je lubenica veća, lakše se nađe dio kore koji je ravniji te je lakše rezbariti. I treba paziti da se potezi nožićem drže pod kontrolom. Ako se žuri i pogrešno zareže, lokoti se mogu otvoriti i mora se s novim komadom kore krenuti od početka.


Trebalo mi je vremena kako bih stekla sigurnost i preciznost u rezanju nožićem. I treba zapamtiti na kojim se mjestima smije prerezati „do kraja“, a gdje ne. I ovdje u Zagrebu uvijek sam lokote s radošću rezbarila svojoj djeci. I onda kad su mi djeca već bila velika.


Sada, u umirovljeničkim danima, znam ih napraviti i sebi za dušu...

Potrebni su mi samo oštar nožić i lubenica debele kore...


(Autorica: Ruža Bolkovac)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!