Glas Hrvatske

08:32 / 13.06.2021.

Autor: HRT

Studenti kroatistike u Kijevu

Studenti kroatistike u Kijevu.

Studenti kroatistike u Kijevu.

Foto: Robert Bebek/ HMI / HRT

Katedra slavenske filologije Sveučilišta Taras Ševčenko u Kijevu, bila je jedna od prvih na kojima se počeo učiti hrvatski jezik u inozemstvu. Učenje hrvatskog jezika na toj katedri započelo je 1993. godine. 

Preddiplomski studij traje osam semestara. Studenti imaju i mogućnost upisa poslijediplomskih magistarskih programa na petoj godini studija u trajanju od još četiri dodatna semestra. Hrvatski jezik i književnost moguće je studirati u kombinaciji sa studijem ukrajinskog jezika i prevođenja, a od iduće akademske godine i uz studij engleskog jezika. Kao drugi slavenski jezik u trajanju od četiri semestra, hrvatski jezik i književnost mogu pohađati i studenti bugaristike, polonistike i bohemistike.


Ove akademske godine hrvatski kao prvi jezik slušaju studenti druge i četvrte godine preddiplomskog i druge godine poslijediplomskog studija (univ. mag.) ukrajinskog i hrvatskog jezika te grupa studenata polonista koja hrvatski uči kao drugi slavenski jezik.


Od slavenskih jezika poučavaju se još i bugarski, slovenski, srpski, bjeloruski, ukrajinski i češki. Nastavu, predavanja i vježbe iz srpskog, slovenskog, bugarskog, češkog i bjeloruskog jezika održavaju domicilni profesori slavistike.


Zahvaljujući dugogodišnjem poučavateljskom i znanstvenoistraživačkom radu kijevskih kolegica slavistica, domicilnih profesorica i predavačica, studenti slavistike od prve godine studija do obrane svojih magistarskih radova stječu znanja i uvide u jezike te su u potpunosti obaviješteni o svim relevantnim i kompleksnim lingvističkim, povijesnim, literarnim i međukulturnim temama.


Sukladno Memorandumu o osnivanju Centra za hrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Kijevu i zahvaljujući angažmanu VRH-a Kijev, financijskoj potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Rektoratu i Katedri za slavistiku Instituta filologije, dovršeni su radovi u auditoriji Centra za hrvatski jezik i kulturu te je prostorija u potpunosti opremljena, funkcionalna i radno osposobljena za nastavu.


Zahvaljujući naknadnom angažmanu VRH-a Kijev, u drugoj polovici rujna 2020. Centar za hrvatski jezik i kulturu dodatno je tehnički i informatički opremljen prijenosnim računalima, printerom, bežičnim internetom i naprednom tehnologijom pa se nastava, u redovnim okolnostima, u prostorijama centra održava svakodnevno.


Nastava se od 8. listopada 2020. održava na daljinu sa svim studentskim skupinama, nakon čega slijede kolokviji i ispiti na daljinu u online formatu.


Međunarodni karakter studija


Međunarodna razmjena studenata i sporazumi između visokoškolskih ustanova omogućuju studentima obogaćivanje i proširivanje svojih znanja iz hrvatskoga jezika, povijesti, književnosti i kulture. Studenti mogu boraviti u Hrvatskoj tijekom ljeta i sudjelovati u radu Zagrebačke slavističke škole u Dubrovniku.


Osim Dubrovnika, ukrajinski studenti kroatistike imaju pravo i na subvencionirani jednosemestralni studijski boravak na Croaticumu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i na jednosemestralno pohađanje predavanja i vježbi iz hrvatskoga jezika u programima Riječke kroatističke škole FFRI-ja.


Osim u Republici Hrvatskoj, studenti se koriste i međuslavističkim razmjenskim stipendijskim programima drugih slavenskih zemalja i svoj studij dijelom provode u Češkoj, Bugarskoj, Srbiji, Sloveniji.


Većina ih na kraju studija suvereno govori i razumije tri do četiri slavenska jezika i izvrsno poznaje njihove kulturološke i društveno-povijesne dubine, njihove mikrokontekste, razlike, identitete i priče.


(Robert Bebek/ HMI)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!